Miroslav Škoro registrirat će stranku pod svojim imenom

Matija Djanjesic / CROPIX

Sve istomišljenike okupit će pod jednim kišobranom, već je prije, metaforički, kako i pjesniku priliči, najavio Miroslav Škoro da na parlamentarne izbore neće izlaziti sam piše Večernji list.

Koalicija od stranaka koje su ga podržavale i na predsjedničkim izborima u startu se činila posve logičnom, a čini se sad i da će Škoro ipak morati pripaziti na onu staru koja kaže kako više ljudi pod istim kišobranom znači da – svi pokisnu.

Stranka Miroslava Škore zbog lakšeg prepoznavanja

Prvi kamen spoticanja budućih partnera moglo bi biti upravo ime koalicije, koja bi se trebala sastojati od Škorine stranke, Hrvatskih suverenista, Mosta i Bloka za Hrvatsku. A svemu će prethoditi uopće registriranje stranke, koju će Miroslav Škoro nazvati po sebi jer, po zakonu, na izbornim listićima neovisna se lista može nazivati isključivo upravo “neovisna lista”, u čijem imenu mnogi birači ne bi prepoznali trećeg čovjeka nedavnih predsjedničkih izbora.

“Miroslav Škoro, kako je i najavio, planira izaći na izbore pod svojim imenom. Svjestan je da do izbora nema dovoljno vremena za izgradnju nekog novog brenda. Da bi, prema važećem zakonu, njegova lista u svim izbornim jedinicama mogla nositi njegovo ime, potrebno je registrirati stranku. To ćemo i učiniti, ali samo da bismo udovoljili tehničkim zahtjevima”, rekao je Škorin glasnogovornik Mate Mijić pa dodao da “nastavljaju funkcionirati kao pokret koji široko okuplja sve zainteresirane za stvaranje prave alternative vladajućem duopolu”.A jedni su od njih Hrvatski suverenisti, iako, kako kaže Mijić, nijedan se službeni sastanak o zajedničkom izlasku na izbore još nije održao, a prvi će takav biti u sljedećih tjedan dana.

“Znamo da će biti i vjerujemo da će dobro i proći. Naši preduvjeti za koaliciju sa Škorom poklapaju se uglavnom s onim što on već zagovara. Želimo bitne i korjenite promjene, od pravosuđa, institucija koje ne funkcioniraju, demografije, želimo radna mjesta za mlade i što više povlačenja novca iz EU”, rekao je listu Pero Kovačević iz Hrvatskih suverenista.

Na pitanje bi li na izbore pod Škorinim imenom, Suverenisti nam kažu da je to stvar dogovora, ali “nema razloga da se iz imena bilo tko od partnera briše”.

Kako kažu, važno im je da se nastupa jedinstveno jer u svim izbornim jedinicama nositelj liste neće moći biti Škoro.

“Zato je bitno da se zna tko sve sudjeluje”, govore Hrvatski suverenisti, koji će o samom imenu buduće koalicije, kao i o ljudima koji će se eventualno naći na listi, detaljnije na sastanku sa Škorom.

Tehničko pitanje, ali važno

Da je sve stvar dogovora, poručuje i Zlatko Hasanbegović iz Bloka za Hrvatsku.

“Kad započnemo razgovore, onda će sve biti jasnije. Vidjet ćemo i oko imena koalicije, to je tehničko pitanje, ali svako ime je važno”, kaže Hasanbegović čiju bi, pak, stranku mostovci iz imena koalicije najradije izbacili.

Kako govore, najbolje bi bilo da joj ime bude Miroslav Škoro – Most – Suverenisti.

“Nije to zapisano u kamenu, ali probat ćemo inzistirati upravo na tom imenu”, da će samo ime koalicije vrlo vjerojatno biti problem, potvrđuju mostovci, ali i odmah umiruju situaciju, poručujući da je važno da se sve opcije programski slože. O tome će, kao u zboru kažu svi budući koalicijski partneri, na sastanku koji im slijedi.

Nagađalo se i da se taj “dan D” odgađa dok ne završe unutarstranački izbori u HDZ-u, koji bi tu potencijalnu stranku mogli pomaknuti “desnije”, ali Škorini kažu da nije tako. Nakon prvog, govore, slijedi im niz sastanaka.

“Na njima će se kompromisom i u dobroj vjeri definirati naša zajednička platforma”, detaljno je to objasnio Mate Mijić Večernjem listu.

Komentari