Miroslav Škoro bit će kandidat Domovinskog pokreta za potpredsjednika Hrvatskog sabora

Milan Vrkljan, budući predsjednik saborskog kluba Domovinskog pokreta, obratio se medijima povodom današnjeg sastanka tijela stranke na kojem je donesena odluka o Miroslavu Škori kao kandidatu za dopredsjedničko mjesto Sabora, o predsjedniku kluba zastupnika i članovima saborskih odbora.

“Želimo objaviti kako je Domovinski pokret dobio sedam dužnosničkih mjesta u novom sazivu Hrvatskog sabora koji će biti konstituiran sutra. Dobili smo jedno mjesto dopredsjednika Sabora, dva mjesta kao predsjednici odbora, dva mjesta kao dopredsjednici odbora i mjesto predsjednika kluba. Dopredsjednik Sabora iz naše kvote bit će predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro”, izjavio je Vrkljan.

Izjavu Tomislava Tomaševića da postoji mogućnost da se suzdrže od glasanja za Škoru, Vrkljan smatra “aktivističkim navadama koji su neki saborski zastupnici donijeli iz svojih kampanja”, te dodaje da su se svi klubovi opozicije jučer dogovorili da imaju zajedničke kandidate za potpredsjednike Sabora, za sve klubove i odbore.

“Temeljem toga ona stranka koja ne podrži zajednički prijedlog bit će od sviju nas isključena iz raspodjele mjesta u saborskim odborima, no vjerujem da će oni naći snage u sebi i demokrastim uzusima i podržati svakoga tko je legitimno predložen u Hrvatskom saboru”, istaknuo je.



Vrkljan je rekao i da će Mario Radić zbog profesionalnih obaveza ostati politički tajnik u stranci, ali neće participirati u radu Sabora, a ne smatra problematičnim niti što u Hrvatski sabor umjesto Ruže Tomašić, ide Marko Milanović Litre koji je dobio 19 preferencijalnih glasova.

“Ne znači da netko tko ima 19 glasova nije kvalitetan čovjek, mediji bi trebali biti puno korektniji, bitno je što radi, a odluka je njegove stranke na koji će joj način pomoći”, rekao je.

Incident u emisiji Otvoreno

Za incident u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji ‘Otvoreno’ rekao je da nije prvi u kojemu je sudjelovao Krešimir Macan, ocijenivši ga neprimjerenim i neprihvatljivim.

“Nadam se da će reagirati sve udruge koji zastupaju prava žena, a da će se Macan, u najmanju ruku ispričati”, rekao je, dodavši da je slično bilo i u Rijeci te da se takvi incidenti događaju “kada lijeva opcija doživi da ima ravnopravnog sugovornika”.

Incident je komentirala i Karolina Vidović Krišto, ustvrdivši da se ne bi smjelo dopustiti da bilo kakve periferne situacije bace sjenu na ono što je bila ključna tema u emisiji, a to je da Vlada krši Ustav, da je protuustvano izabrana i da će se protuustavno sastaviti.

Vidović- Krišto i komunikacijski stručnjak Macan sinoć su se verbalno sukobili u emisiji Otvoreno. Nakon što je Macan rekao Krišto da ju više ne može slušati, ona je njemu uzvratila da može otići. Macan je potom napustio studio uz riječi kako ne želi sjediti s “ovom spodobom”.

Predloženi i ostali kandidati za dužnosnička mjesta u Saboru

Domovinski pokret predložit će Zlatka Hasanbegovića i Stjepu Bartulicu za mjesta dopredsjednika kluba Domovinskog pokreta. Na predsjedničko mjesto Odbora za obitelj, mlade i sport bit će predložena Karolina Vidović Krišto, dok će za predsjedništvo Odbora za lokalnu i područnu samoupravu biti predložen Ivan Penava.

Na dopredsjednička mjesta u odborima predložena će biti Ružica Vukovac, za Odbor za poljoprivredu i Zlatko Hasanbegović za potpredsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a ponuđeno mu je i mjesto dopredsjednika u Državnom odvjetničkom vijeću. Vrkljan je naglasio značaj činjenice da je Domovinski pokret dobio 13 mjesta u saborskim odborima iz kvote oporbe.

“Važno je reći da je oporba, na jučerašnjem sastanku, funkcionirala izuzetno korektno i vrlo se jednostavno, lako i s puno dobronamjernosti uspio postići dogovor sa svima. Jučerašnji sastanak završio je dogovorom i bez konfliktnih situacija, a što se oporbe tiče – možemo samo reći da smo spremni za rad Hrvatskog sabora”, zaključio je Vrkljan.

Komentari