Miroslav Lajčak razgovarao s Kurtijem u Prištini o nastavku dijaloga s Beogradom

Twitter

Posebni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravio je u petak u Prištini gdje je s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem razgovarao o nastavku dijaloga između Prištine i Beograda.

Lajčaka su u Prištini pratili i izaslanici Francuske i Njemačke, Emanuel Bon i Jens Ploetner, objavila je agencija Beta.

Lajčak je poslije sastanka rekao da su s premijerom razgovarali o tome kako dalje nastaviti dijalog.

– To je bila važna rasprava i vjerujem da razumijete da ne možemo iznositi detalje jer ćemo danas iste razgovore imati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je Lajčak novinarima.



Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano rekao je ranije da je svrha posjeta da se ispitaju opcije za napredak u dijalogu i da će se pored susreta s Kurtijem Lajčak i izaslanici tijekom dana sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron su u zajedničkom pismu upućenom Kurtiju i Vučicu priopćili da su angažirali svoje savjetnike, Ploetnera i Bona, da podrže dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Dvojica čelnika u pismu su pozvali Vučića i Kurtija da u nastavku dijaloga pokažu spremnost za donošenje teških odluka u odlučujućem trenutku za sigurnost u Europi i stabilnost u regiji.

Tijekom ovotjednog posjeta sjeveru Kosova srbijanska premijerka Ana Brnabić je rekla da Srbija nikada nije bježala od teških odluka.

Prošloga tjedna postignut je dogovor Beograda i Prištine o osobnim dokumentima, dok dvije strane još uvijek nisu riješile pitanje registarskih oznaka. Građani Kosova od četvrtka mogu ulaziti u Srbiju s osobnim dokumentima izdanim na Kosovu i bez posebnih ulazno-izlaznih dokumenata, koje ni Priština neće uvoditi za građane Srbije.

Komentari