Mirela Ahmetović: Plenković me neodoljivo podsjeća na Vučića koji se također obrušava na medije

N1

Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović gostovala u programu N1 televizije gdje je komentirala kako Vlada upravlja krizom uzrokovanom potresom. Istaknula je i da će SDP podržati oporbenu inicijativu o osnivanju Istražnog povjerenstva koje bi analiziralo poslijeratnu obnovu.

“SDP će podržati formiranje istražnog povjerenstva, iako moram priznati da do danas, sva istražna povjerenstava koja su bila formirana nisu urodila nekim rezultatima, barem ne u smislu progona onih koje je trebalo progoniti. Međutim, zbog šireg interesa javnost, bitno je da se Istražno povjerenstvo an ovu temu formira, da se istraže sve okolnosti poslijeratne obnove, da se utvrde krivci koji su svojom neodgovornošću doprinijeli aktualnoj tragediji”, rekla je Mirela Ahmetović i dodala:

“Nadam se da će istraga biti temeljita, da neće nestajati dokumenti i da se neće opstruirati.”

“Plenkoviću ne odgovaraju pitanja pa se obrušava na medije”

Ahmetović je komentirala i što očekuje od HDZ-a kada je riječ o osnivanju povjerenstva.



“Kad se pita HDZ, onda nikad nema potrebe za istražnim povjerenstvom jer nema potrebe da se postavljaju pitanja. Kad bi se istražno povjerenstvo osnovalo, onda bi se pitanja mogla postavljati i onda bi čitava javnost slušala to. Zapravo se toga boji HDZ. Tih pitanja i odgovora se boji i premijer Plenković, koji upravo zbog toga što mu ne odgovaraju pitanja ili mu ne odgovaraju odgovori, napada, obrušava se na novinare, na mediji”, kazala je Ahmetović.

Zbog odnosa prema medijima, Ahmetović je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića usporedila s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Nikada nisam mislila da ću morati uspoređivati vlast u Hrvatskoj s vlašću u Srbiji. Međutim, neodoljivo me podsjeća premijer Plenković upravo u ovom segmentu na predsjednika Vučića koji se također obrušava na medije, na N1, na novinare jer se usuđuju i drznu postavljati pitanja. Dobro je da javnost vidi da oporba ujedinjeno, bez obzira na svjetonazorske razlike, želi postaviti pitanje, želi utvrditi odgovornost i osigurati građanima da se zbog HDZ-ovog amaterizma, klijentelizma i korupcije ovakve stvari kao što su ova katastrofa više nikad ne smije dogoditi”, poručila je.

“Politička država nije reagirala”

Ahmetović je istaknula da su žurne službe reagirale odmah nakon potresa, no da to nije dokaz funkcioniranja države.

“Ovo je najveća katastrofa koja se Hrvatskoj dogodila od Domovinskog rata, i po pitanju žrtava i po pitanju materijalne štete. Odmah su na licu mjesta bili policija, vojska, hitna služba. Međutim, to što su oni bili na terenu, to nije dokaz funkcioniranja države. Te službe moraju reagirati odmah u ovakvim katastrofama”, rekla je Ahmetović i dodala:

“Država, politička država, nije reagirala. Imate slučaj ogromnog potres nakon kojega tri dana još uvijek sustav ne funkcionira. Pet dana nakon potresa mi tek dobivamo informaciju kojim robnim rezervama raspolažemo, 11 dana nakon tek se osmišljava koncept prehrane stanovništva. Imamo sustav koji ne funkcionira, nego sustav uspostavljaju građani, poduzetnici, volonteri koji su odmah bili na potresom pogođenom području.”

Plenković je rekao da su se odluke nakon potresa donosile po načelu postupnosti.

“Meni je vrlo interesantno to načelo koje je premijer izvukao kao neki alibi i nisam ga mogla naći u pravnoj literaturi, niti ja niti pravni stručnjaci. Premijer se na sva pitanja pokušava vrlo nemušto izvući, ali smetne s uma činjenicu da četiri milijuna građana vide što se zbiva. Sustav demontira vlada Andreja Plenkovića i to tako da na odgovorne pozicije godinama postavljaju uhljebe, ljude koji neodgovorno odrađuju dužnost i neodgovorno postupaju – to je demontiranje sustava”, kazala je Ahmetović za N1.

Komentari