Ministru Berošu stigao prijedlog za suradnju od Udruge za prava pacijenata

Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvatska udruga za prava pacijenata poslala je u utorak otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem je predložila suradnju i besplatnu pomoć kako bi riješili nakupljene probleme u zdravstvu, a zatražili su i promjene u zakonu o zaštiti prava pacijenata.

U otvorenom pismu iz Hrvatske udruga za promicanje prava pacijenata kažu kako su svjesni da je zdravstvo itekako teško voditi i riješiti nakupljene probleme.

Ali, dodaju u otvorenom pismu ministru, ‘zašto odbijate našu pomoć koju vam želimo pružiti potpuno besplatno, volonterski sa međunarodnim znanjem, prava , medicine, forenzike i diplomacije?”

Iz Udruge ističu da zbog problema i poteškoća u zdravstvu, pacijenti koji se s njima suočavaju, nažalost umiru, a ne bi trebali.



Smatraju kako je došlo vrijeme za promjenu zakona o zaštiti prava pacijenata, gdje će biti zadovoljni pacijenti, a i zdravstveni djelatnici, a ne da se nastavlja uvođenja novih i provođenje starih kozmetičkih reformi koje su, po njihovu mišljenju, ‘temeljene na političkom partnerstvu i korupciji’.

Ocjenjuju kako je u pozadini svega loša komunikacija u zdravstvu i politici, koja je izvor svih problema, a ne novac, koji je uvijek opravdanje.

Iz Udruge navode da su povezani s cijelim svijetom i, kako kažu “ako nas slušaju ministri zdravstva zapadne Europe čijem zdravstvu zavidimo, zašto mislite da vama ne treba pomoć”.

– Nije sramota pitati za savjet, sramota je praviti se da se sve zna, a da pri tom ljudi umiru. Kao što je sramota da pojedini liječnici ne žele napisati da je potrebno pacijente liječiti izvan Hrvatske kada ne znaju kako liječiti, jer ne žele priznati da nešto ne znaju pod cijenu ljudskog života, naveli su iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Napominju kako se nadaju brzom odgovoru ministra zdravstva.

Komentari