Ministrica Vesna Bedeković otkrila koje su nepravilnosti utvrđene u domovima za starije

Foto: Igor Kralj / CROPIX

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković govorila je o situaciji u domovima za starije i nemoćne. Kaže da još postoji mogućnost izbijanja virusa u tim ustanovama.

“Naravno, još uvijek postoji opasnost i opravdan strah da nam se na popuštanje mjera može dogoditi izbijanje virusa u domovima za starije i nemoćne osobe i zato je važno staviti naglasak za poštivanje strogih epidemioloških uputa i apelirati na osobnu svijest svih koji dolaze u posjete”, kaže ministrica.

Na terenu su najveći problem bili domovi, u Splitu i Koprivnici, svaka treća osoba koja je umrla u Hrvatskoj umrla je iz tih domova. Pitanje je zašto nikad nije poslana inspekcija u Koprivnicu.

“Nismo slali inspekciju jer smo nakon izbijanja, ulaza virusa u dom u Koprivnicu zatražili izvješće epidemiologa i na temelju tog izvješća poduzete su sve mjere i radnje i nije bilo potrebe slati”, kaže Bedeković.



“Svaki dom ima svoje specifičnosti, s obzirom na broj korisnika”, odgovara ministrica na pitanje kako to da su negdje reagirali na pojavu temperature kod korisnika, a negdje nisu danima.

Na pitanje zašto se nije ranije reagiralo s obzirom na koronakrizu, Bedeković kaže da to treba pitati stručnjake, to jest medicinsku struku.

Uspostavljeni su i županijski centri koji su trebali kontrolirati situaciju.

“Županijski timovi u čitavoj Hrvatskoj izvršili su 860 posjeta domovima za starije i nemoćne i drugim pružateljima. Ministarstvo na temelju analize tih izvješća šalje na teren inspekcijske nadzore. U proteklom razdoblju do jučer izvršeno je ukupno 95 nadzora od čega 74 u ustanovama za starije i nemoćne osobe”, rekla je ministrica Bedeković i dodala kako su utvrđene nepravilnosti.

“Najveći broj nepravilnost odnosio se na veći broj korisnika od dozvoljenih u obiteljskim domovima, kod nekih da su radili bez liciencija, bez dozvole za rad, u dijelu ustanova utvrđen je manjak osoblja”, kazala je Bedeković, za Dnevnik.hr.

Komentari