Ministrica Obuljen o Zakonu o elekroničkim medijima: Ići ćemo u liberalizaciju

Screenshot/N1

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, komentirala je izmjene Zakona o elektroničkim medijima.

“Kao što znate, prije otprilike mjesec dana prošle su izmjene zakona prvo čitanje i sad se priprema tekst za drugo čitanje, to smo jučer najavili”, rekla je Obuljen Koržinek.

Upitana u kojem će se roku Zakon donijeti i postoji li mogućnost da se zakon donese tek nakon lokalnih izbora, ministrica je rekla da saborska procedura nema veze s lokalnim izborima.

“Sad se zakon usklađuje i u trenutku kad bude gotov, vode se određeni razgovori oko određenih tema, koje smo najavili i onda će zakon biti upućen u drugo čitanje”, rekla je ministrica.



“Ovo o čemu javnost raspravlja zadnja dva dana, vezano uz odnos tvrtke A1 i United Grupe, odnosno N1, nema veze sa Zakonom o elektroničkim medijima, budući da taj zakon regulira samo rad onih nakladnika u odnosu na operatore koji su nositelji koncesije, a odnos vezano uz naplatne kanale je odnos kompanije koja te kanale kupuje i uzima u distribuciju i onih koji su vlasnici tih kanala i to nije predmet zakona sad, a neće biti predmet niti jednog budućeg zakona, jer to nije predmet uređivanja na razini nacionalnog zakonodavstva”, rekla je ministrica, dodavši da operatori formiraju pakete na osnovu preferencija svojih korisnika.

Teme o vertikalnoj integraciji, kaže ministrica, pojavile su se u javnosti u posljednjih nekoliko dana.

“Osobno sam 8 sati bila u Saboru, kad u bile rasprave oko tih zakona, rekla da ćemo posebno razmatrati temu medijskog pluralizma, pa s tim u vezi tržišnog natjecanja ili vertikalne integracije. Ono što bih željela komentirati, jer su se danas pojedine stranke počele o tome interesirati, o tome u Saboru nitko nije rapravljao, sve se svelo na pitanje komentara, bez obzira što smo mi rekli da je pitanje tržišnog natjecanja i pitanje medijskog pluralizma važno, nitko se nije na to osvrnuo tako da mi je drago da se sad pojavio interes pa se nadam da ćemo kad dođe zakon u drugo čitanje o tome imati raspravu”, rekla je Obuljen Koržinek.

“Stav Vlade je da ćemo ići u liberalizaciju tog zakona u dijelu koji se tiče reguliranja koncentracije, međutim, u tom slučaju razmatramo određene druge instrumente koji generiraju ili osiguravaju medijski pluralizam, tu mislim na must offer ili must carry određene koncepte”, rekla je Obuljen Koržinek.

“Netko je plasirao tezu i temu veritkalne integracije i sad vidim da se ona u javnom prostoru interpretira na način koji nema veze s ovim. Ovo što vi vidite je odnos kanala koji imaju koncesiju i naplatnih kanala i tu neće biti promjene, ono na što se sad odnosi je na članak 68 zakona, koji u Hrvatskoj eksplicite zabranjuje operatoru da bude i nakladnik. Pitanje poslovnog odnosa sutra takvih moguće vertikalno integriranih ili ne operatora u odnosu na naplatne kanale, je pitanje njihove politike i ono se neće promijeniti, ali kao što sam rekla, u smislu zašitite pluralizma i onih nakladnika koji prođu postupak ishođenja koncesije i o tome da oni nakladnici koji su ostvarili pravo na koncesiju budu obavezno smješteni u katalozima odnosno ponudi operatora”, rekla je Obuljen Koržinek.

Upitana je hoće li se ići u smjeru da netko tko je operater istovremeno može biti i vlasnik kuće koja proizvodi medijski sadržaj.

“Ako se bude išlo u tom smjeru, uvest će se drugi mehanizmi koji će osigurati medijski pluralizam i neće omogućiti da netko tko je istovemeno i nakladnik i operater, mora pod istim uvjetima kanal za koji je dobivena koncesija i za koji se plaća koncesija, pod istim uvjetima ponuditi i sebi kao operatoru i nekome drugome. Ovdje se radi samo o tome i to je preduvjet da se sačuva medijski pluralizam. Meni je žao da u Saboru o tako važnim pitanjima oporba nije pokazala nikakav interes i sad vidimo da odjednom postavljaju ta pitanja”, rekla je Obuljen Koržinek, prenosi N1.

Komentari