Ministri zdravstva G20 dogovorili nove korake borbe protiv Covida-19

Ilustracija Foto: Profimedia

U Rimu je u nedjelju održan sastanak ministara zdravstva G20 o sljedećim koracima borbe protiv koronavirusa. Oni su se dogovorili da će surađivati na pravednijoj distribuciji cjepiva protiv covida-19.

Uvjeti su zadovoljeni za prihvaćanje dokumenta kojeg su ministri G20 nazvali Sporazumom iz Rima, rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

Jedna od ključnih obveza iz tog teksta je pravednija distribucija cjepiva i izvan bogatih zemalja, na temelju zajedničkog stajališta da je cjepivo pravo svih, a ne samo onih privilegiranih.

Tako Njemačka planira 100 milijuna doza protiv koronavirusa učiniti dostupnih za međunarodnu kampanju prije kraja godine, rekao je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.



“To je isti broj koliko smo mi u našoj zemlji dosad cijepili”, naglasio je.

Dodao je da će njemački doprinos pomoći i u tome da se postigne cilj o najmanje 40 posto cijepljenih u svijetu prije 2022.

Pandemija je gotova tek kada je gotova u cijelom svijetu, istaknuo je, upozorivši na opasnost koju predstavljaju varijante virusa, u nedostatku globalnog odgovora.

Rusija je pozvala zemlje G20 na međusobno priznavanje covid potvrda. Važno je imati zajednički pristup prekograničnim putovanjima cijepljenih ljudi, rekao je ministar Mihail Muraško.

Ovo je jedan od zadnjih ministarskih sastanaka prije susreta čelnika G20 u listopadu u Rimu.

Komentari