Ministri o ostavci Glavnog državnog odvjetnika: Nije bilo nezakonitosti, ali odgovornost je na Jeleniću

Tomislav Kristo / CROPIX

Na sjednici Vlade u četvrtak raspravljat će se između ostalog o ostavci Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. Dio ministara netom prije ulaska u zgradu Vlade na Markovom trgu prokomentiralo je cijelu situaciju.

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman smatra da je odgovornost velikim dijelom na Jeleniću:

“To je odgovornost. Ako nešto zatajim, zatajio sam i povjerenje predsjednika Vlade. Propust je bivšeg Glavnog državnog odvjetnika što je ostavkom i potvrdio. Trebao je reći ako postoji nešto što ga opterećuje ili donosi kasnije neku diskreditaciju. Vlada je promijenila zakonski okvir i omogućila javni natječaj.”

Sličnog je mišljenja i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji napominje da se ne radi o kršenju zakona.



“Obavještajna zajednica ne bi trebala imati toliku ulogu u imenovanjima. Najvažnije reference kvaliteta i staž, a što se tiče uvjeta sigurnosne zajednice, bilo je i takvih prigovora. Dešavaju se propusti, ovo je drastičan primjer, ali nije ovo situacija gdje je državni odvjetnik napravio nešto nezakonito ili imao greške u radu”, rekao je Bošnjaković i dodao objašnjavajući daljnju proceduru:

“Ovo je situacija da članstvo u takvoj organizaciji koja je tajna nije prihvatljivo vezano uz posao koji obavlja. Prvo moramo provesti proceduru vezanu za ostavku. Kad se utvrdi da je prestao mandat, onda je rok od 30 dana za raspisivanje javnog poziva. Nakon toga javni poziv traje 15 do 30 dana, a kad se kandidati jave, šalje se Vladi, potom Saboru na plenarnu sjednicu.”

Napomenuo je da se o mogućim nasljednicima ne spekulira jer postoji javni poziv i tek će se vidjeti tko će se s ispunjenim uvjetima javiti.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je novinarima kako smatra da svaki dužnosnik i osoba koja obavlja javnu funkciju mora sama izaći s podacima za koje smatra da bi mogli biti sporni. Također, rekao je da je onda i ova afera najviše propust Jelenića budući da informaciju da je član masonske lože nije podijelio s nadležnima.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, složio se s Aladrovićem smatrajući da je javnost trebala znati tu informaciju. No, istaknuo je da ipak treba uvesti sigurnosne provjere:

“Došlo je do problema jer javnost nije imala informaciju da je Jelenić član masonske loše. Svatko tko radi posao časno, treba raditi to što radi. I da, trebalo bi uvesti sigurnosne provjere”, rekao je Ćorić, piše N1.

Komentari