Ministarstvo zdravstva: Stariji se moraju moći cijepiti u ordinacijama i domovima zdravlja

Ilustracija Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Obzirom na dolazeći hladni period i sve češće dojave starijih građana o nemogućnosti cijepljenja u ordinacijama, izabrani doktori obiteljske medicine upućeni su da starije osobe ne šalju na izdvojene cjepne punktove već da se organizira cijepljenje u ordinacijama izabranih liječnika obiteljske medicine i u prostorima domova zdravlja, stoji u priopćenju ministarstva zdravstva.

“Analizom podataka prikupljenih od patronažne djelatnosti domova zdravlja o provedenom cijepljenju protiv bolesti COVID-19 osoba starijih od 65 godina, razvidno je da se najveći dio te populacije inače cijepi na izdvojenim cjepnim punktovima, zatim u ordinaciji liječnika obiteljske medicine, te razumljivo najmanji udio odnosi se na cijepljenje u kući pacijenta. No, obzirom na zimske uvjete s niskim temperaturama starijim građanima nužno je olakšati mogućnost cijepljenja.

Svjesni smo velikog opsega posla u ordinaciji, koji je uz redovan rad dodatno opterećen provođenjem mjera i aktivnosti vezano uz epidemiju, ali neophodno je uložiti dodatni napor za dobrobit starijih građana kroz prilagodbu tjedne organizacije rada uz naručivanje na cijepljenje u uvjetima ordinacije. U ovom smislu, od ravnatelja domova zdravlja očekujemo organizacijske iskorake u cilju olakšanja provedbe cijepljenja naših starijih sugrađana.

Slijedom navedenog te radi bolje dostupnosti potičemo i organizaciju cijepljenja u okviru prostora domova zdravlja i skupnih praksi, koje su opravdale stimulaciju HZZO-a za takav oblik rada, a naročito u provođenju ovakvih organiziranih akcija cijepljenja.


Uvažavajući sve dosadašnje napore zahvaljujemo se svim zdravstvenim radnicima, posebice obiteljskim liječnicima i njihovim sestrama na kontinuiranoj skrbi za zdravlje naših građana u cijelo vrijeme epidemije te njihov velik doprinos procijepljenosti građana, kao i na provođenju svih drugih mjera za suzbijanje širenja korone”, dodaje se u priopćenju.

Komentari