Ministarstvo zdravstva prozvalo HUBOL da iznose neistinu: “Lijeka za covid ima dovoljno!”

Foto: Damir Krajač/Cropix

Ministarstvo zdravstva ponovno se oglasilo o lijeku remdesivir, koji se daje osobama koje boluju od covida-19 s teškom kliničkom slikom, nakon što su jučer iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) priopćili da su neke bolnice već u u srpnju zatražile od Ministarstva dostavu remdesivira, ali su ih obavijestili da lijeka nema.

Iz Ministarstva tvrde da lijeka u hrvatskim bolnicama ima dovoljno, s obzirom na broj osoba hospitaliziranih zbog covida-19, a u postupku nabave su nove količine. Ističu da bolnice same međusobno mogu koordinirati i dopunjavati potrebe za lijekom, prenosi N1.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U 37 bolnica u Hrvatskoj trenutno se liječi 613 pacijenata oboljelih od covida-19, od čega je njih 39 u jedinicama intenzivne skrbi s teškom kliničkom slikom. Kako lijek remdesivir kao i ostali lijekovi za oboljele od covid-19 nije namijenjen za široku primjenu, već isključivo za ciljanu skupinu hospitaliziranih pacijenata koji zadovoljavaju smjernice i posebne kriterije da bi se lijek upotrijebio i ostvario očekivani učinak u liječenju, lijek remdesivir ne primjenjuje se na sve hospitalizirane pacijente te su zalihe dostatne trenutnim potrebama bolnica.



Sukladno tome i aktualnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivira, iste mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i do sada bio slučaj tijekom epidemije.

“Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama jer iz svih izvješća iz bolnica razvidno je da lijeka ima, te su bolnice kojima treba remdesivir za njihove pacijente u mogućnosti nadomjestiti trenutni nedostatak lijeka međusobnom koordinacijom što je uvriježena praksa usvojena tijekom epidemije”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da o potrebi primjene remdesivira za svakog pacijenta odlučuje liječnik specijalist, a na ravnateljstvu i nadležnim službama svake bolnice je da pravodobno osiguraju lijekove za svoje pacijente transferom iz bolnica koje ga imaju na zalihama više od trenutnih vlastitih potreba.

U tijeku su postupci za ugovaranje i nabavku novih količina remdesivira za potrebe hrvatskih bolnica putem objedinjene nabave u okvirima Europske unije.”

 

Komentari