Ministarstvo vanjskih poslova osudilo miješanje Beograda u unutarnja pitanja Crne Gore i paljenje crnogorske zastave

Tomislav Kristo / CROPIX

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osuđuje svako miješanje u unutarnja pitanja prijateljske Crne Gore i najoštrije osuđuje oskvrnuće crnogorske zastave na zgradi Veleposlanstva Crne Gore u Beogradu, priopćeno je u petak medijima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s velikom pozornošću prati razvoj situacije u susjednoj i prijateljskoj Crnoj Gori, reagira MVEP na izgred u četvrtak navečer kada su stotine navijača Crvene zvezde prosvjedovale ispred crnogorskog veleposlanstva u središtu Beograda i pokušale pirotehničkim sredstvima zapaliti crnogorsku zastavu.

“Osuđujemo svako miješanje sa strane u unutarnja pitanja Crne Gore, države članice NATO saveza. Najoštrije osuđujemo oskvrnuće crnogorske zastave na zgradi Veleposlanstva Crne Gore u Beogradu”, piše MVEP.

Poziva na dijalog radi stabilnosti u regiji i izražava potporu europskom putu Crne Gore.



“Pozivamo sve strane da nesuglasice riješe strpljivim dijalogom, u interesu regionalne stabilnosti, kako bi Crna Gora mogla neometano nastaviti svoj put prema članstvu u Europskoj uniji”, navodi se u tekstu.

Prosvjed u četvrtak bio je drugi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu nakon 27. prosinca, dan pošto je u crnogorskoj skupštini usvojen zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojemu se protivi Srpska Pravoslavna Crkva (SPC).

SPC i prosrpske političke stranke u Crnoj Gori tvrde da je zakon „paravan za otimanje crkava i hramova“, njih oko 700 koje ta vjerska zajednica ima u Crnoj Gori.

S druge strane, zakon je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina prepisana SPC-u, te da je njegovo usvajanje prvi veliki korak prema obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak na na razgovor veleposlanika Srbije u Podgorici Vladimira Božovića, zbog “kontinuiranih nasrtaja na crnogorsku zastavu i veleposlanstvo Crne Gore u Beogradu”.

Komentari