MVP poziva Izrael i Palestinu da se suzdrže od nasilja: ‘Nema opravdanja za napade na civile’

Tel Aviv

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je sve strane da se suzdrže od napada koji vode eskalaciji nasilja između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.  Poginuli su deseci ljudi, među njima i civili.

“Nema opravdanja za napade na civile. Hitno je da se svi čelnici angažiraju i zaustave napade te da doprinesu deeskalaciji sukoba”, objavilo je hrvatsko ministarstvo.

Ubijeno je više od 30 Palestinaca, a među njima žene i djeca, otkako su sukobi između palestinskih vjernika i izraelske policije u džamiji Al-Aksi u istočnom Jeruzalemu eskalirali u razmjenu vatre. Prema izraelskim izvorima, u palestinskim raketnim napadima poginulo je šest osoba.

Vojna eskalacija porasla je u utorak navečer nakon što je islamistički pokret Hamas ispalio rakete na izraelsku metropolu Tel Aviv, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze.



Međunarodna zajednica je pozvala na mir, a muslimanske zemlje izrazile su negodovanje zbog najgoreg porasta nasilja zadnjih godina između Hamasa i židovske države.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će izvanredan sastanak u srijedu. Na ranijem sastanku u ponedjeljak, Vijeće nije uspjelo usuglasiti zajedničku izjavu.

Komentari