Ministarstvo uz izmjene odobrilo Bandićev GUP

N1

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja iz trećeg je puta izdalo pozitivno mišljenje na zagrebački GUP, doznaje Hina u četvrtak u Ministarstvu, što znači da je Grad Zagreb uvažio sve primjedbe Ministarstva, te da GUP ide pred zagrebačku Gradsku skupštinu.

Time se Zagreb obvezao da će ispoštovati Zakon o prostornom uređenju, doznaje se u Ministarstvu.

Tako će, primjerice, na prostoru Hipodroma sportsko-rekreacijska namjena morati biti minimalno 51 posto, kao što je predviđeno u Prostornom planu, što je jedna od odredbi na koje su upozorile stručne službe Ministarstva.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar potvrdio je da je Ministarstvo osiguralo da Grad Zagreb u potpunosti poštuje Zakon te da je odluku donijela struka.



“Osigurali smo da se u potpunosti ispoštuje Zakon, ali o razvoju grada i sadržaju GUP-a odlučuje politika u gradu, a ne nacionalna vlast. Na javnoj raspravi stiglo je na tisuće primjedbi, a na zastupnicima u Skupštini je odluka hoće li ih uvažiti. Osobno, ne bih nikad glasao za dokument na čiji sadržaj je stiglo toliko primjedbi struke i javnosti”, rekao je Štromar.

Odluku o potrebnim nadopunama GUP-a donijele su stručne službe ministarstva, a o samom sadržaju i zahtjevima građana odlučit će zagrebačka Gradska skupština.

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti, prenosi N1.

Komentari