Ministarstvo uprave se hvali: ‘Umrle osobe više neće moći glasovati’

Marko Todorov / CROPIX

Predizborna kampanja i službeno je krenula, a u utrci za Pantovčak je 11 kandidata. A na ovim izborima čeka nas jedna velika promjena – umrle osobe više neće moći glasovati.

Upravo to su napisali iz Ministarstva uprave iz kojeg su objavili Registar birača i upute građanima kako da provjere jesu li upisani u njega.

Registrom birača, navodi se, rješavaju dugogodišnji problem, a to je da imamo puno više birača nego stanovnika.

“Svi birači moraju imati važeću osobnu iskaznicu, a birači u dijaspori se za svake izbore moraju aktivno registrirati. Na taj će se način spriječiti da na popisu birača imamo više birača nego li stanovnika ili umrle osobe,” navode iz Ministarstva uprave.U evidenciju birača hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj upisuju se birači prema mjestu prebivališta. Oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj u evidenciju se upisuju po državama i adresnom podatku koji se za njih vodi u službenim evidencijama u Republici Hrvatskoj.

Aktivna registracija je postupak kojim se birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj upisuju u posebni popis aktivno registriranih birača na izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske, državni referendum i izbor zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, objavili su iz ministarstva, pišu 24Sata.

Komentari