Ministarstvo se očitovalo oko tragedije u domu za starije, tvrde da su postrožili inspekcijski nadzor

Zeljko Puhovski / CROPIX

Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za N1 su otkrili koliko su prigovora za izvanredni inspekcijski nadzor domova za starije i nemoćne zaprimili nakon tragedije u Andraševcu te što su otkrili.

“Nakon tragičnog događaja u Andraševcu, u Ministarstvu je zaprimljeno više pritužbi na pedesetak pružatelja usluga smještaja starijim i nemoćnim osobama. Shodno tome, tijekom mjeseca siječnja provedeno je 24 inspekcijska nadzora povodom prijava te je utvrđeno u sedam slučajeva da pružatelji usluga djelatnost socijalne skrbi odnosno pružanje usluga smještaja obavljaju bez da su ishodili rješenje o ispunjavanju uvjeta (licenciju) od nadležne županije, dok je kod troje pružatelja usluga nađeno više korisnika nego je to utvrđeno rješenjem. Kod ostalih korisnika utvrđene su manje nepravilnosti za koje su inspektori donijeli rješenja sa mjerama po kojima moraju postupiti u određenom roku.

Otkriven uzrok požara u domu za starije u Andraševcu: Šestero štićenika se ugušilo u dimu


Protiv pružatelja usluga koji smještavaju korisnike bez licencije podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim odjelima nadležnog općinskog suda te im je rješenjem inspektora zabranjeno pružanje socijalnih usluga. Protiv pružatelja usluga koji imaju veći broj korisnika nego im je to rješenjem utvrđeno također se podnose optužni prijedlozi i rješenjem im se naređuje da prekinu smještaj iznad dopuštenog broja utvrđenog kapaciteta.

U posljednjih mjesec dana proveli smo tri redovna nadzora i to dva nad pružateljima usluga za starije i nemoćne osobe i jedan nad pružateljem socijalnih usluga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U istima su nađene manje nepravilnosti za koje će inspektori donijeti rješenja sa mjerama i rokovima za njihovo postupanje”, rekli su iz ministarstva za N1.


Komentari