Ministarstvo obrazovanja: Djelatnicima dječjih vrtića plaće moraju biti iste kao u osnovnim školama

Damir Krajac/Cropix

Svi djelatnici dječjih vrtića moraju imati materijalna prava i plaće jednake ili veće od zaposlenika u osnovnim školama. priopćilo je Ministarstvo obrazovanja koje je od osnivača vrtića u subotu zatražilo da provjere navode odgojitelja i isprave nepravilnosti.

“Ako pojedini poslodavac, odnosno dječji vrtić krši tu odredbu, radnicii mogu pokrenuti sudske tužbe”, dodalo je.

Mnoštvo odgojitelja predškolske djece okupilo se u subotu na prosvjednom skupu na središnjem zagrebačkom trgu odakle su Vladi zaprijetili štrajkom i izlaskom na ulice ako im se ne ispune zahtjevi za boljim uvjetima rada i većim plaćama.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja j(MZO) navodi kako je temeljem otvorenog pisama sindikata predškolskog odgoja, uputilo dopis svim osnivačima dječjih vrtića, a posebno Gradu Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku kojim je zatražilo osnivače da provjere istinitost navoda iz otvorenog pisma Inicijative.



U slučaju utvrđivanja nepravilnosti, naložilo im je da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti i utvrđene nepravilnosti isprave u najkraćem vremenu.

Za provedbu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju zaduženi su ravnatelji i Upravna vijeća te vlasnici vrtića odnosno gradovi i općine koji su osnivači.

Uloga Ministarstva, odnosno prosvjetne inspekcije je da nadzire poštivanje propisa što ona svakodnevno i radi.

Nakon prijave provodi inspekcijski nadzor, te ukoliko utvrdi nepoštivanje pedagoškog standarda određuje propisane kazne u iznosima 15.000 kuna za vrtić, odnosno 8000 za ravnatelja vrtića.

Budući da se dječji vrtići u potpunosti financiraju iz proračuna gradova i općina te kazne posredno plaćaju vlasnici vrtića, odnosno gradovi i općine, navodi Ministarstvo.

Isto tako, Ministarstvo obrazovanja je Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju otvorilo mogućnost financiranja izgradnje, dogradnje, opremanja i poslovanja vrtića iz nacionalnih sredstava.

To najbolje pokazuje Nacionalni program oporavka i odobravanje 1,28 mlrd kuna za izgradnju, dogradnju i opremanje više od 250 dječjih vrtića temeljem poziva kojim je
svim prijaviteljima koji su imali potrebnu dokumentaciju i to bez uvjeta razvijenosti gradova i općina odobreno financiranje gradnje, dogradnje i/ili opremanje vrtića, dodaje MZO.

Osvrnulo se i na plaće svih djelatnika u dječjim vrtićima, ne samo odgojiteljica i odgojitelja, navodeći kako želi zaštititi djelatnike dječjih vrtića i postići ujednačenost njihovih primanja u cijeloj Hrvatskoj.

Zakonom o predškolskom odgoju propisano je da se na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda zaposlenika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, primjenjuju propisi kojima se uređuje to isto za zaposlene u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za zaposlenike, kaže MZO.

Komentari