Ministarstvo obrane pristupilo memorandumu o Višegradskoj borbenoj skupini

Foto: Danijel Soldo/Cropix

Hrvatsko Ministarstvo obrane potpisivanjem note se priključilo Memorandumu o suglasnosti između ministarstva obrane Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, kojim se uspostavljaju načela za djelovanje Višegradske borbene skupine u prvoj polovici iduće godine, priopćio je danas MORH.

Vlada je na sjednici donijela zaključak u vezi memoranduma koji regulira rad borbene skupine, koja djeluje u okviru EU, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2023.

„Riječ je o borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Republike Poljske, koja će biti u stanju pripravnosti od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, a u kojoj Oružane snage RH sudjeluju s do osam pripadnika. Potpisivanjem ovoga dokumenta osigurali smo okvir za  sudjelovanje i uredili odnose sudionika, logističke i druge aktivnosti“, kazao je Banožić, dodavši da Hrvatska sudjelovanjem u toj borbenoj skupini nastavlja pridonositi Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU, kao i jačanju bilateralnih odnosa sa sudionicama borbene skupine, priopćio je MORH.

Hrvatska se borbenoj skupini, koju su osnovale Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka kao zemlje Višegradske skupine, priključila 2019.



Komentari