Ministarstvo mora podržalo prosvjed malih brodara u Puli i Fažani, ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni ostao zatečen

Foto: Novi list

Zaglušujući zvuk brodskih sirena u fažanskoj luci označio je kulminaciju današnjeg prosvjeda malih brodara Pule i Fažane, kojim su skrenuli pozornost za svoj zahtjev da ih se oslobodi plaćanja oplovljavanja Brijuna.

Ta im je naknada uvedena prije deset godina, a na pitanje zašto nisu i ranije tražili njeno ukidanje, odgovaraju da već godinama upozoravaju resorna ministarstva na taj problem, ali do sada nije bilo nikakvih reakcija. Sada su odlučili ovako reagirati, kažu, potaknuti i korona krizom.

Posla nemaju, a Javna ustanova Nacionalni park Brijuni im i ove godine želi naplatiti oplovljavanje, odnosno koncesijsko odobrenje za plovidbu u području NP-a.

Mali brodari ističu da im NP nameće plaćanje zraka, to jest ničega. Oni smatraju da imaju pravo besplatno ploviti akvatorijem parka bez da se u njemu zaustave.



Ministarstvo mora uz male brodare

Suprotnog je mišljenja ravnatelj NP-a Marno Milotić, koji ustraje u stavu da Brijuni trebaju naplaćivati plovidbu malim brodarima, budući da oni unutar parka, bez obzira sidrili se ili samo prolazili, obavljaju gospodarsku djelatnost prijevoza putnika. Navodi da postoje plovni putovi unutar parka i da njima može svatko slobodno kretati, ali ne može ploviti kuda hoće i na tome zarađivati. Naime, Milotić ističe da mali brodari turistima prodaju izlete koristeći brend Brijuna pa je logično da to moraju i platiti.

Vruće prijepodne u fažanskom akvatoriju dodatno je ugrijao dopis Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kojem se daje podrška malim brodarima. “Ističemo kako ovo Ministarstvo podržava zahtjeve Udruge malih brodara s juga Istre. Također, ovo Ministarstvo će u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike poduzeti sve mjere kako bi se postupanje Javne ustanove NP Brijuni uskladilo s pozitivnim propisima te osiguralo plovnim objektima slobodna plovidba u vodama oko Brijuna.”

To je prilično zbunilo Milotića koji je prvo rekao da će vidjeti o čemu je točno riječ da bi zatim istaknuo da je za nacionalne parkove nadležno Ministarstvo zaštite okoliša, a ne mora, piše Novi list.

Komentari