Ministarstvo gospodarstva: Iz robnih zaliha smo isporučili sve što su nas tražili, stiže još kontejnera

Tomislav Ćorić/Luka Stanzl/PIXSELL

Prehrambeni i neprehrambeni proizvodi iz robnih zaliha su stanovništvu stradalom od potresa dostavljeni svrhovito i u najbržem roku, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

“U svrhu zbrinjavanja stanovništva Sisačko-moslavačke županije – gradova Petrinje, Gline i Siska te okolnih mjesta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Ravnateljstvo za robne zalihe, odmah se 29. prosinca po zaprimanju prvih naloga Ministarstva unutarnjih poslova – Ravnateljstva civilne zaštite uključilo u pružanje pomoći stradalima u potresu”, kaže se u priopćenju.

Što je sa šatorima, kontejnerima i agregatima iz državne strateške zalihe?



Ministarstvo navodi kako je 29. prosinca u potresom pogođena područja isporučeno osam cisterni za pitku vodu, svaka nosivosti 7000 litara, 317 kreveta i 3000 litara dizel goriva.

Isporučen je i 21 stambeni kontejner te 45 agregata, 200 kreveta, jedna tona mesnih narezaka i 2000 cjelodnevnih suhih obroka.

Isporučena je sva tražena roba

S današnjim danom organizirana doprema 7500 kilograma kruha na područje Petrinje i Gline svakog dana do prestanka potrebe, kažu u Ministarstvu.

Ističu kako je razvidno da je isporučena sva tražena roba koju robne zalihe posjeduju, a koja je putem Ravnateljstva civilne zaštite zatražena.

Isto tako, napominju i podsjećaju kako se 201 kontejner nalazi ispred zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske te služi medicinskom osoblju kao pomoć u borbi s koronavirusom, dok je u 76 kontejnera smješteno stanovništvo nakon potresa u Zagrebu i okolici.

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ističu i kako je u tijeku nabava dodatnih kontejnera, koja je pokrenuta 22. prosinca za potrebe krize uzrokovane koronavirusom, te će iz tog kontingenta u idućih deset dana biti dobavljen još 41 kontejner na potresom ugrožena područja.

“Robne zalihe na svaki nalog za dostavom roba reagiraju u najkraćem mogućem roku, bez obzira o kojoj se vrsti roba radi”, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da se trenutno stanje u Ravnateljstvu za robne zalihe sastoji od prehrambenih proizvoda – pšenice, kukuruza, junećeg i svinjskog mesa, mesnih i ribljih konzervi, CSO paketa itd., te neprehrambenih proizvoda  – višenamjenskih cisterni, naftnih derivata, stambenih kontejnera, agregata, šatora, kreveta, vreća za spavanje, zaštitne opreme itd.

Te su zalihe dostatne su za racionalnu opskrbu cjelokupnog stanovništva za 30 dana, kaže se u priopćenju.

Komentari