MINISTAR UVJERAVA Marić: Nikako se ne planira ići u smjeru naglog smanjenja ili ukidanja minusa na tekućim računima

Najava smanjenja prešutnog prekoračenja po tekućim računima građana izazvala je mnogo bure u javnosti. Vlada je na sjednici donijela odluku da će ići u izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se regulirala ta situacija. No, Zdravko Marić, ministar financija smiruje strasti i ističe kako se “nikako ne planira ići u smjeru naglog smanjenja ili ukidanja minusa na tekućim računima”.

Ministar financija je rekao kako “eventualne izmjene ni u kojem slučaju ne bi smjele i neće dovesti do toga da dovedu do nekog iznenadnog, izvanrednog ili ubrzanog smanjivanja ili potpunog ukidanja tih prekoračenja”.

“Ni u kom slučaju ne bi bila ideja da dođe do nekakvog paničnog djelovanja banaka, a onda i dodatnih problema za građane”, naglasio je.

Dodao je kako je Vladina namjera osigurati određeno vrijeme u kojemu bi se dvojbene situacije regulirale.



Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), 31 tisuća građana je u dopuštenom prekoračenju tzv. ‘minusu’, a 840 tisuća u prešutnom. Pritom je prosječna kamatna stopa na dopušteno prekoračenje 7,6 posto, a na prešutno između 10 i 11 posto.

Ministar financija iznio je i da od 2,6 milijuna tekućih računa oko 1,8 milijuna korisnika ima odobrena prekoračenja, ali da je od toga 65 posto onih koji ga koriste.

Podsjetio je da su odobrena prekoračenja ugovorna kategorija i predstavljaju kreditni posao, jer je definirana kamata i obročna otplata.

Na upit o tome je li HNB trebao ranije reagirati na činjenicu da velik dio građana svakodnevno živi s minusima i prekoračenjima, Marić je odgovorio da s obzirom na svoju poziciju ne komentira poteze neovisne monetarne vlasti.

Sljedećeg tjedna održat će se sastanak sa svim bankama koje klijentima omogućavaju prešutna prekoračenja.

Komentari