Ministar turizma o dolasku Čeha i drugih gostiju: Nemoguće je nešto konkretno reći, puno je tu problema. Prioritetno će biti domaće stanovništvo

Ronald Gorsic / CROPIX

O tome hoće li u u Hrvatsku dolaziti Česi i turisti iz drugih zemalja te ima li spasa za sezonu, u RTL Direktu govorio je ministar turizma Gari Cappelli.

“Česi kažu da je Jadran češko more, toliko ga vole, a prošle godine ih je u Hrvatskoj bilo 800.000, a njihova prosječna potrošnja je blizu potrošnje gostiju iz drugih zemalja Bio sam 1994. direktor našeg štanda u Pragu i mogu reće da ono tada i ovo danas nemaju veze jedno s drugim. To su etablirani gosti u Hrvatskoj”, rekao je Cappelli.

Najavio je sastanak ministara turizma zemalja Europske unije 27. ovog mjeseca.

“Razgovarat ćemo o svim ovim temama, a sutra ću ja pričati s Česima i vidjeti je li njihova ponuda ozbiljna, no njima je Hrvatska na prvom mjestu, nakon nas Grčka i Italija. Nemoguće je nešto konkretno reći, puno je tu problema, ali razgovarat ćemo, dogovarati se”, rekao je.



U nedjelju je mjesec dana biti od uvođenja strogih mjera, a najizglednije je da će biti produžene.

“Idu na Vladu određeni naši prijedlozi, o njima će se raspravljati, imamo set svega što ćemo ponuditi epidemiološkoj službi. Čini mi se da je realnije da se približimo nautičkom turizmu, kampovima, nešto što je u prirodi, na osami. Imamo prijedloga za otvaranje restorana u nekom zadnjem setu, pod nekim određenim uvjetima, je li to svaki drugi, treći stol, samo terase… U svakom slučaju nisam realan da bi to moglo biti u sljedeća tri, četiri tjedna, znam da to može biti u drugom dijelu petog mjeseca”, kazao je Cappelli.

Ministarstvo turizma napravilo je analize za pad od 60, 75 i 90 posto pada.

“Razmatramo analitičku situaciju s 25 posto prihoda i od njema prema dolje. Prioritetno će biti domaće stanovništvo. Kroz ‘Cro kartice’ i druge naše programe koje ćemo pokrenuti. Što će biti sa stranim gostima, to će ovisiti o zdravstvenom stanju, a ne našim željama”, rekao je Cappelli za RTL.

Iskoristiti posao koji su napravili zdravstvo i Stožer

Turiste, one koji misle doći, najviše pak zanima hoće li cijene pasti. Cappelli je uvjeren da hoće.

“Bitka će biti jaka, bit će jaka konkurencija i u svakom slučaju će tržište odrediti je li cijena realna ili ne. Siguran sma da će se cijena spustiti, i u hotelima i u drugim smještajnim kapacitetima”, kazao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je u RTL Direktu rekao kako bi hrvatkski slogan mogao postati “Corona free”. Na sličnom tragu je Cappelli.

“U svakom slučaju, naša prednost je to što smo autodestinacija, a sva konkurencija je obrnuto. Drugo, ovaj posao koji je odradilo zdravstvo, Stožer, to je nešto što je zapaženo u cijeloj Europi i iskoristit ćemo to sigurno. Ljudi promatraju zemlju po zemlju, gdje je najveća sigurnost. To je velika prednost, mislim da će to biti jedan veliki plus u odnosu na neke druge zmelje. Pripremamo i jedan sličan marketinški pristup prema van, tamo gdje ćemo to moći”, zaključio je Cappelli.

Komentari