Ministar obrazovanja otkrio je koliko je točno djece pozitivno na koronavirus

Ministar Radovan Fuchs Foto: Screenshot

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs govorio je o epidemiološkoj situaciji u školama u Hrvatskoj te je istaknuo da je situacija za sada dobra i da škole nisu postale izvor žarišta.

“Još uvijek najveći broj škola radi po modelu A, gdje se nastava odvija licem u lice i to je 83,52 posto škola u Hrvatskoj, odnosno 1135 škola. Po modelu B, mješovitom modelu, radi 89 škola, odnosno 6,55 posto, a po kombinaciji modela A i B radi 2,5 posto. Sad se pojavljuje i kombinacija modela A i C, a C je ona gdje imamo zatvorene škole i kompletna nastava odvija se online. Po ovom kombiniranom modelu radi trenutno 19 škola (1,4 posto). Ova kombinacija A i C modela pojavljuje se u nekim gradovima u kojima imamo lošu epidemiološku situaciju, neka žarišta koja su se primijenila. Tamo se model A primjenjuje od 1. do 4. razreda, a razredna nastava od 5. do 8. ide online”, rekao je ministar Fuchs.

Naveo je i koliko je trenutno djelatnika i učenika u samoizolaciji te koliko ih je pozitivno na covid-19.

“U ovom trenutku imamo 143 prosvjetna djelatnika koja su izvan škole, 33 ih je pozitivno, a ostali su u samoizolaciji. Kada govorimo o djeci i učenicima, imamo 4 384 koji su izvan škole, od čega je 294 učenika pozitivno, a ostali su u samoizolaciji. Najmanje pozitivne djece je u vrtićkoj populaciji, a srednja škola je prijemljivija za ovu zaraznu infekciju, a oni su vjerojatno i zbog druženja iznad škole više izloženi.”



Dodao je da je zaraza većinom izvana došla u škole te da nema lokalne transmisije i stoga će se nastava i dalje održavati kao i do sada.

“I dalje ćemo se nastaviti na ovaj način. Djeca su u školama, a škole nisu postale izvori zaraze. Ako situacija bude i dalje ovakva, mislim da je ovaj individualni pristup od škole do škole dobar”, kazao je Fuchs.

“Bilo bi dobro da svi nose maske”, rekao je i dodao da su se ipak odlučili za to da se maske ne nose maske tamo gdje se može osigurati razmak.

Rekao je da se u školama neće provoditi posebne kontrole.

“Za to su odgovorni djelatnici u školama koji kontroliraju tko će se pridržavati mjera”, rekao je Fuchs, prenosi N1.

Komentari