Ministar obrazovanja: Nitko nije rekao da nakon Svih svetih kreće online nastava

Screenshot

Nitko nije rekao da nakon Svih svetih kreće online škola, rekao je jutros ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada vlada”.

Pojasnio je kako škola ide po A, ili B ili C modelu, ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim dijelovima, gradovima ili županijama.

“Lokalni stožeri prate epidemiološku situaciju i tada sugeriraju osnivačima treba li prelaziti na C model”, rekao je Radovan Fuchs.

Dodao je da su neke županije htjele na brzinu nešto riješiti i donijeti neke odluke, međutim s njima se razgovaralo i uvjerili su ih da donose prenagle odluke jer najbolji način izvođenja nastave licem u lice.



“Imamo čitav niz drugih mjera koje se mogu primijeniti prije zatvaranja škola, a dat će bolji učinak. Zatvaranje škola daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze i najveću štetu učenicima”, rekao je ministar.

“Škole nisu centri širenje zaraze”

Kad je riječ o izvanškolskim aktivnostima ministar Fuchs je podsjetio da su na početku školske godine zatvorili školske dvorane za izvanškolske aktivnosti, nastojeći izbjeći miješanje djece. Međutim istaknuo je da su to morali olabaviti jer je epidemiološka situacija bila dobra u školama, a i djeca su se družila izvan škole.

Fuchs je dodao i kako škole nisu centri širenje zaraze. Na koronavirus je pozitivno 367 školskih djelatnika i 1.192 djece. Od toga njih 129 je do 6 godina, a 1.063 su od 7-18 godina. U samoizolaciji nalazi se 604, školskih djelatnika i 10.653 djece, od toga 2.209 do 6 godina i 8.444 od 7-19 godina.

Ministar je rekao i da neće biti smanjenja plaća i da ono što je dogovoreno na razini vlade će se ispoštovati.

Komentari