Ministar obrane u posjeti SAD-u: Fokus na novim oklopnjacima Bradley i helikopterima Black Hawk

morh.hr

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj s izaslanstvom u službenom su posjetu Sjedinjenim Američkim Državama i Nacionalnoj gardi Minnesote.

Ondje će se obilježiti 25. obljetnica suradnje između NG Minnesote i Hrvatske vojske u sklopu SPP-a (State Partnership programa).

Ministar Banožić tom prigodom razgovarat će o mogućnostima daljnjeg jačanja bilateralne obrambene suradnje između dvije države, posebice u području obuke, javlja MORH.

Naime, ovo je prvi službeni posjet ministra obrane Marija Banožića Sjedinjenim Američkim Državama od preuzimanja dužnosti.



Ministar Banožić tom prigodom razgovarat će i o mogućnostima daljnjeg jačanja bilateralne obrambene suradnje, posebice u području obuke, a s fokusom na oklopna vozila “Bradley” te helikoptere “Black Hawk” na kojima se u organizaciji NG Minnesote trenutno i provodi obuka hrvatskih pilota.

Također, razgovarat će s guvernerom Savezne države Minnesote Timom Waltzom te zapovjednikom NG Minnesote general bojnikom Shawnom Mankeom.

U sklopu posjeta SAD-u, ministar Banožić će razgovarati i s dužnosnicima Pentagona te Američke agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju (Defence Security Cooperation Agency/DSCA), a između ostalog će posjetiti i tvornicu helikoptera “Sikorsky” te razgovarati s predstavnicima Uprave te tvrtke u kojoj se trenutno proizvode i helikopteri koji će biti isporučeni Republici Hrvatskoj.

Komentari