Ministar obrane demantirao Obris: Nema službene ponude za nabavu borbenih zrakoplova

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Ministar obrane Mario Banožić oštro je demantirao jučerašnju vijest portala Obris.hr da je na stolove predsjednika i premijera stigla nova ponuda za nabavu borbenih zrakoplova, rabljenih F-16.

“To je priča koja je izašla na jednom portalu, gdje su određeni, rekao bih tako, samoprozvani vojni analitičari iznijeli ponudu”, kazao je Mario Banožić.

Pozvao se na svoju raniju izjavu u kojoj je najavio da će se ponude Republike Hrvatske za borbene avione zaprimati od 9. rujna, te da izvan tog roka o ponudama ne može biti govora.

“Znači, službene ponude nema. One će se dostavljati točno određenog datuma u određeno vrijeme upravo onima koji su upućeni”, kazao je i precizirao:

“Među njima je SAD s novim F-16, Švedska s Gripenom, novi isto tako. Isto tako imamo polovne europske proizvodnje Rafale, Eurofighter, dakle Francuska, odnosno Italija. Isto tako smo išli u treću oblik traženja ponuda, a riječ je o avionima iz Izraela, iz Grčke, iz Norveške, riječ je o polovnima F-16. Ne vidim nigdje nikakvu tvrtku iz Amerike s ponudama polovnih F-16.”

Ministar je potom dodatno kritizirao portal koji je izišao s vijesti:

“To je neozbiljno”, kazao je i pojasnio na što konkretno misli, “Na tom portalu postoji tvrtka koja je jedan od ovih ponuđača koje sam naveo, a koja se oglašava na ovoj stranici. Dezinformirao je cijelu javnost.”

Jutros je Igor Tabak s portala Obris.org u Novom danu govorio o navodnoj američkoj ponude za rabljene F16.

“Sjedinjene države dosad su nudile samo nove zrakoplove pa ovo unosi velike promjene u posao”, rekao je Tabak.

“Rečeno nam je da će ponuđač izaći s tim podacima ako Hrvatska strana potvrdi interes za ponudu. Riječ je o privatnoj tvrtki ProAeronautics, iza koje može stati država u Government to Government modelu”, pojasnio je Tabak, koji smatra da je velika stvar što imamo ponudu iza koje može stati američka država, te zrakoplove koji nisu iz „treće ruke“, pa se nabavni lanac skraćuje.

Podsjeća da je riječ o rabljenim zrakoplovima koji nemaju životni vijek u desecima godina.

“Međutim, takav upgrade nastavlja na razinu što američko zrakoplovstvo smatra normalnim, postajemo potpuno kompatibilni s najvažnijim partnerom, u standardu smo s onim s kojim najviše obrambeno surađujemo i s najvećim strateškim partnerom“, kazao je i zaključio da ova ponuda mijenja igru, jer nije isto ako američku opremu gledate iz Amerike umjesto da radite s trećima i uz velika uskakanja Amerikanaca, prenosi N1.

Komentari