Ministar najavio rezanje plaća u javnom sektoru, sindikati se ne slažu; Sever: Treba dirnuti sve drugo jer tako jedino čuvamo gospodarstvo i radna mjesta

Damjan Tadic / CROPIX

Nakon što je ministar gospodarstva Darko Horvat u sinoćnjem RTL Direktu najavio moguće rezanje plaća u javnom sektoru, uslijed posljedica koronavirusa po gospodarstvo, za rezanje nepotrebnih troškova su svi.

Ali ne i plaća onih koji su na prvoj crti bojišnice. Iako, sindikati nisu ni za kakva rezanja materijalnih prava.

Javni i državni sektor mogao bi postati žrtva koronavirusa barem što se plaća tiče.

“U ovom trenutku i takva solucija je u procesu analize i razrade i ako drugog efekta, odnosno druge metode neće biti rezat će se, i plaće u javnom sektoru će se rezati. Teško je reći tko bi bio prvi na udaru, ali ono što je činjenica, dakle, horizontalna mjera na kakav način smo išli prema realnom sektoru ići ćemo i prema javnom”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.



Svi se slažu da je rezanje nepotrebnih troškova nužno dok ministar rada najavljuje kako će se zahtjevi za pomoć od najviše 3250 kuna po radniku početi zaprimati od ponedjeljka što pozdravljaju i poslodavci.

Oporba zagovara investiranje i očuvanje radnih mjesta

“Jamčimo da će do kraja ožujka početi isplaćivati sredstva na račune poslodavaca koji su pogođeni, odnosno koji budu ispunjavali mjere”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

“Time smo krenuli s prvom mjerom da možemo nekako nastaviti radnike imati zaposlene jer smo u situaciji da firme ne rade”, rekao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Oporba zagovara investiranje i očuvanje radnih mjesta kao i proširenje mjera za spas ekonomije, ali i napominju – ne smije se dirati one koji su prvi u borbi s virusom.

“Izraziti zahvalnost i na neki način ih nagraditi, zdravstvo, sigurnost, policiju, komunalne djelatnosti”, rekao je saborski zastupnik Gordan Maras.

“Plaće dužnosnika, političara, namještenika su za rezati na prvom mjestu, a one koji se ne smije dirati su zdravstveni sektor, policija, na čijim leđima ovo leži”, rekao je saborski zastupnik Božo Petrov.

Smanjenje će ovisiti o razmjerima krize

“Nadam se da će za vikend vidjeti gdje su moguće uštete po resorima i na plaćama i doći s rebalanosom budžeta”, rekla je Anka Mrak Taritaš.

Sindikati pozivaju na oprez, rezanja još ne dolaze u obzir, kažu, jer ne smijemo dopustiti scenarij s posljednjom krizom koja je kod nas trajala čak 6 godina.

“Plaće, materijalna prava, radna mjesta bilo gdje u državnoj lokalnoj upravi, javnom sektoru, bilo u privatnom, su zadnje što se može dirnuti. Treba dirnuti sve drugo jer tako jedino čuvamo gospodarstvo i radna mjesta”, rekao je predsjednik HNS-a Krešimir Sever.

“Naravno da ako će realni sektor smanjivati plaće da se to očekuje od javnog sektora također”, rekao je Majetić.

Smanjenje prava ovisit će o razmjerima koronakrize, a situacija za sada ne sluti na dobro.

Komentari