Ministar Malenica: Čitav postupak ovrha bit će od 400-600 kuna jeftiniji

HRT

U emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju govorilo se o ovrhama koje su od jučer ponovno aktivne.

Sarajko Baksa iz Udruge blokiranih u emisiji  rekao je kako je jučer krenuo “plimni val ovrha koji će pokositi ovo osiromašeno društvo”.

Vinka Ilak, savjetnica uprave FINA-e, naglasila je da su ovrhe samo nastavak onoga gdje su stali 18. travnja.

“Ono što nas raduje je da je ukupan broj ovrha koje smo zaprimili u razdoblju zastoja gotovo duplo manji nego u istom razdoblju prošle godine”, rekla je.



Ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je kako je Ministarstvo u zadnjim mjesecima vodilo intenzivne razgovore sa svim dionicima ovršnog postupka i uložio se napor da kroz izmjene i dopune Ovršnog zakona, ali i s razgovorima s javnim bilježnicima, učini sve kako ne bi došlo do ovršnog vala. Izmjene i dopune će se donijeti za mjesec dana.

“Dogovorili smo da ovrhe idu u tri vala, a to su 19. listopada, 20. studenog i 20. siječnja”, rekao je i dodao kako se trenutno nalazimo u situaciji novog normalnog, kada se nastavljaju gospodarske aktivnosti i vlada je osigurala preko 6 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta te će se danas prezentirati nove mjere.

Naglasio je kako se ide u tom smjeru da se sačuvaju radna mjesta kako bi ljudi imali osiguranu egzistenciju te kako bi mogli podmirivati svoje obaveze.

“U Ovršni zakon smo stavili socijalne komponente, a to je obavijest koju javni bilježnik šalje dužniku, čitav postupak će biti od 400-600 kuna jeftiniji, podižemo granicu za ovrhu na nekretnini s 20 na 40 tisuća kuna, nema deložacija u zimskim mjesecima, proširujemo izuzetke od provođenja ovrhe, a to su božićnica, uskrsnica, regres”, rekao je ministar za HRT.

Komentari