Ministar Krstičević s epidemiolozima Hrvatske vojske

Foto: MORH / F. Klen

Zahvaljujući vama i zajedničkom radu svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti Hrvatska polako ali sigurno pobjeđuje ovu epidemiju, rekao je Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima sastao se u utorak, 5. svibnja 2020. s medicinskim osobljem iz sastava Hrvatske vojske, pripadnicima Odjela za preventivnu medicinsku zaštitu i Odjela za veterinu Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu.

Sastanku su nazočili i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, savjetnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul, zapovjednik Vojno zdravstvenog središta brigadir Dragan Ljubičić, načelnik Odjela za epidemiologiju brigadir Vedran Čilić te liječnici i predstavnici zdravstvene i veterinarske struke Hrvatske vojske.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima i poduzetim mjerama zdravstvene struke Hrvatske vojske u borbi protiv epidemije COVID-19.



Današnja pozitivna slika rezultat je zajedništva i sinergije cijele Hrvatske u provedbi svih donesenih mjera

Ministar Krstičević tom je prigodom zahvalio djelatnicima zdravstvene struke za svakodnevni rad i trud koji su u proteklom periodu uložili u borbi protiv epidemije koronavirusa i u korist zdravlja hrvatskih vojnika. “Zahvaljujući vama i zajedničkom radu svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti Republika Hrvatska polako ali sigurno pobjeđuje ovu epidemiju čemu svjedoče svakodnevni rezultati”. Pozitivnim rezultatima, dodao je, pridonijela je pravodobna reakcija i zaštitne mjere koje su poduzimane, a koje je predlagala prvenstveno zdravstvena struka. “Pri tom smo se u velikoj mjerili oslonili upravo na vas, liječnike i epidemiologe” rekao je ministar te istaknuo da je današnja pozitivna epidemiološka slika rezultat zajedništva i sinergije cijele Hrvatske u provedbi svih donesenih mjera.

Krstičević: Pravovremeno su poduzete sve potrebne mjere zaštite od prodora korona virusa u obrambeni sustav

Osvrnuvši se na situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj vojsci, ministar je rekao da su pravovremeno poduzete sve potrebne mjere zaštite od prodora korona virusa u obrambeni sustav.”Zdravlje i sigurnost pripadnika Hrvatske vojske naš je prioritet” istaknuo je rekavši kako su ostvareni pozitivni rezultati produkt provedenih mjera, od organizacije rada u timovima, pravovremene reakcije u slučajevima oboljelih pripadnika HV-a u Hrvatskoj i međunarodnim misijama do organizacije strateškog prijevoza medicinskih timova i oboljelih pripadnika u suradnji sa saveznicima. „Ogromno poštovanje i priznanje vama, jer zahvaljujući vama virus nije ušao u vojarne“ naglasio je ministar, te dodao: “Uvjeren sam da ćemo i u vremenu koje je pred nama i koje je prepuno izazova, pobijediti kao i u svemu dosada te zajednički nastaviti raditi na boljitku Hrvatske i njenih građana. Vama cijenjeni liječnici i epidemiolozi želim uspješan nastavak rada u borbi s ovom epidemijom, koja unatoč dobrim rezultatima i dalje traje” zaključio je na kraju ministar Krstičević.

Admiral Hranj: Rezultati pokazuju da radimo dobro

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj također je zahvalio i čestitao svim predstavnicima zdravstvene i veterinarske struke na dosadašnjem trudu i zalaganju. Osvrnuvši se na sve provedene mjere i aktivnosti u sprječavanju širenja zaraze admiral je istaknuo: “Rezultati pokazuju da radimo dobro. Iskrene čestitke”.

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul rekao je ovom prilikom kako su zdravstveni djelatnici Hrvatske vojske od samog početka shvatili ozbiljnost situacije oko pandemije te se odmah stavili na raspolaganje za pomoć kome god je to bilo potrebno, te da će tako nastaviti i u budućnosti.

Četiri epidemiologa Hrvatske vojske od 20. ožujka na raspolaganju zdravstvenom sustavu

Načelnik Odjela za epidemiologiju brigadir Vedran Čilić izvijestio je o dinamici aktivnosti od početka pandemije u RH i zahvalio nadređenima na razumijevanju u provedbi svih preporučenih mjera. Svakodnevno praćenje i analitička prosudba epidemiološke situacije u Hrvatskoj i u svijetu, posebno u zemljama gdje pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u operacijama potpore miru te stručna evaluacija poduzetih epidemioloških mjera i aktivnosti dio su redovitih zadaća djelatnika Odjela za preventivnu medicinsku zaštitu. Pojavom koronavirusa djelatnici Odjela prate epidemiološku situaciju te svakodnevno predlažu protuepidemijske i zaštitne mjere. Odjel od početaka djelovanja kontinuirano ima jedan epidemiološki tim u 24-satnoj pripravnosti, dok su od 20. ožujka četiri epidemiologa Odjela stavljena na raspolaganje zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske. Pripadnici Odjela za veterinu Vojno zdravstvenog središta, nakon izvršenih nadzora Odjela za preventivnu medicinsku zaštitu provode protuepidemijske mjere, javlja MORH.

Komentari