Ministar ističe: Države u EU ne preuzimaju na sebe organizaciju obnove kao Hrvatska

Foto: Damir Krajac/Cropix

Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Ivan Paladina bio je gost Intervjua tjedna na N1 Televiziji.

Koliki dio radnog dana potroši na obnovu?
Upitan koliko svog radnog dana potroši samo na obnovu, a koliko na ostala pitanja iz resora, Paladina je rekao tijekom tjedna polovicu tjedna ili više potroši na obnovu. “Bilo bi dobro kad bi tjedan trajao duže, pa bih mogao potrošiti više, ali ne mogu zanemariti druge obveze ovog dosta širokog resora”, rekao je Paladina.

Kako je mogao reći da nijedna država u Europi nije toliko financijski angažirana po pitanju obnove kao Hrvatska?
“Nisam stekao dojam da je izjava stekla tolike kontroverze. Moramo sagledati cjelinu. Koliko god se fokusiram na dio posla koji ja radim, vratimo se malo na početak priče. Odavno nije bilo takvih šteta i tako velikog broja oštećenih objekata negdje u Europi u jeku pandemije, kada je to značajno otežavalo komunikaciju.

Što sam ja zapravo htio reći? Uzevši u obzir tako velike štete i tako veliki posao i uspoređujući ih sa sličnim situacijama, većina obnova u Europi provodi se tako da država ni približno organizacijski ne preuzima na sebe obnovu, nego samo u financijskom što je opet u puno manjoj mjeri nego što čini Hrvatska”, rekao je ministar.



Činjenicom je istaknuo to što je država toliko posla preuzela na sebe.

“Za nešto više od 3000 objekata je provedena nekonstrukcijska obnova na području Banije, jedan manji dio je novčana pomoć. Prije tri mjeseca kad sam preuzeo resor, imali smo nekoliko gradilišta, sad ih imamo tridesetak”, rekao je Paladina, dodavši da se radi na tome da se ispuni cilj da do kraja ljeta budu na 200 i više gradilišta.

“Apsolutno mislim da trebamo veći naglasak dati na samoobnovu. To ni u kojem slučaju ne treba tumačiti da se država izvlači iz organizirane obnove, to je apsolutno suprotno”, rekao je Paladina.

 

Komentari