Ministar Horvat poručuje: Država ima novaca, kreće se u obnovu. Nećemo dopustiti divljanje cijena

Damir Krajac / CROPIX

Prošlo je nešto više od sedam mjeseci od potresa u Zagrebu. Ministar Darko Horvat rekao je da, svi koji imaju pravo na to, dobit će pomoć od države i to oko 12 tisuća kuna po stambenoj jedinici.

“Za sve što je bilo interventno država je osigurala gotovo stotinjak milijuna kuna, 77 milijuna pristiglih računa je obrađeno, desetak milijuna kuna isplaćeno, svi koji imaju pravo na to, dobit će pomoć od države i to po stambenoj jedinici oko 12 tisuća kuna”, izjavio je u Dnevniku HRT-a Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Napomenuo je da svi koji imaju priliku ili koji imaju nerazriješene imovinsko-pravne odnose mogu krenuti i sami s obnovom a država će im refundirati dio troškova. Poručio je da država ima novca i u obnovu se kreće.

Kaže da neće dozvoliti da cijene odu u nebo

Ministar je komentirao cijene nekih radova i usluga koje su, kažu građani, previsoke.


“Mi smo zbog sličnih situacija prejudicirali da će cijene sanacije divljati. Pomoću struke smo limitirali gornji iznos cijena unutar kojeg ćemo ugovarati i organizirano i pojedinačno saniranje stanova i zgrada. Građani će moći vidjeti koji je gornji iznos sanacije kvadratnog metra stana ili kuće. To će biti i gornji limit unutar kojeg će se događati i javna nabava. Nećemo dozvoliti da cijene odu u nebo. Provjerom pristiglih računa ustanovili smo da u nekim od njih oni koji su do jučer bili ugostitelji, danas su građevinari i sudjeluju u obnovu”, rekao je.

Ministar Horvat se osvrnuo i na primjedbe na program mjera koje je arhitektonska struka uputila u Savjetu za obnovu Zagreba. Kaže da je zaključkom javne rasprave u tom programu korigirano sve što je struka sugerirala.

“Nismo se složili oko toga što mi danas ulazimo u ugovaranje projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu bez obzira hoće li se događati konstrukcijska ili cjelovita. Takvi projekti mogu biti stari 5 do 7 godina, tada više ne bi vrijedili, mi smo odlučili ići korak po korak. Ugovorit ćemo projektnu dokumentaciju po onim prioritetima po kojima ćemo kretati u samu obnovu. Inače, jedan veliki dio njihovih sugestija je unesen i ja sam spreman za otvoreni dijalog ako smo i gdje pogriješili, to ćemo ispraviti”, poručio je Horvat.

Komentari