Ministar Horvat oslobodio poduzetnike plaćanja zakupnine u državnim prostorima

Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je u četvrtak donijela odluku da se poduzetnici kojima je obustavljen rad temeljem odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite radi sprječavanja prijenosa bolesti covid-19 oslobađaju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u državnom vlasništvu.

Po riječima ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, odlukama stožera od 20. i 27. studenog obustavljen je rad ugostiteljskih objekata. “Stoga je potrebno poduzeti dodatne aktivnosti pomoći poduzetnicima i obrtnicima u cilju održavanja gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti”, rekao je na sjednici Vlade.

Vladinom odlukom ovlašćuje se Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i trgovačko društvo Državne nekretnine da zakupnike i korisnike poslovnih prostora u državnom vlasništvu oslobodi obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u cijelosti za razdoblje u kojem im je bio obustavljen rad i djelatnost, pojasnio je Horvat.

Država već otpisala dio dugova 

Također, zakupnici kojima nije obustavljen rad i obavljanje djelatnosti, ali su imali pad prihoda od 60 i više posto u razdoblju od 1. prosinca ove godine pa sve dok su na snazi odluke stožera o obustavi rada i djelatnosti, oslobodit će se obveza plaćanja zakupnine razmjerno padu prihoda ostvarenog u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pod uvjetom da su zadržali radnike.



Horvat je podsjetio i da je “Vlada odlukom o otpisu potraživanja po računima za poslovne prostore u državnom vlasništvu od 2. srpnja ove godine poduzetnicima već otpisala račune za travanj i svibanj ove godine u iznosu nešto malo većem od 5,8 milijuna kuna”.

Uslijed žurnog postupanja u provedbi ove odluke, njezino stupanje na snagu planirano je objavom u Narodnim novinama, rekao je ministar.

Komentari