Ministar Horvat odgovorio Kaliniću: Istup i kaubojštinu Kalinića ne želim komentirati

Goran Mehkek / CROPIX

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama optužio je Vladu RH da nisu pomogli Zagrebu nakon potresa te da će na isti način pomoći i danas stradalima Petrinji i Sisku. 

“Zakon je donesen, ali nema provedbenih akata, Zagreb je odavno treba biti veliko gradilište ali to se nije dogodilo. Na kraju vidim Vlada hoda i  obećaje pomoć Petrinji i Sisku, a što su napravili u Zagrebu?!”, rekao je Kalinić. 

Ministar državne imovine Darko Horvat rekao je rekao je Vlada je donijela sve provedbene akte, pripremila prve natječaje.

“Javni pozivi će biti objavljeni za 14 dana. Priupitajte zamjenicu gradonačelnika, tu je jedna potpuno druga retorika. Istup i kaubojštinu Kalinića ne želim komentirati. Takva kaubojština ne sudi niti na jednu televiziju, bila ona privatna ili javna”, oštar je ministar.



Dodao je kako je Zagreb je u ovom trenutku gradilište.

“Od 1007 intervencija mi smo riješili više od 50 posto, isplatili neto više od 30 mlijuna kuna onima koji su se prihvatili obnove. Ja već jedno duže vrijeme napominjem, za ono što se može učiniti ne treba čekati akte Vlade jer u zakonu piše da sve ono što će biti isprojektirano će biti refundirano. Prva intervencija Fonda će se dogoditi brzo. U segmentu zakonodavnog okvira, vrlo jasno piše na koji se način i kome podnose zahtjevi. Uspostavili smo i elektroničke zahtjeve i Ministarstvo promptno sve rješava”, kaže ministar.

Slična metodologija koja se provodila u Zagrebu provodit će se i u Sisku i Petrinji

Rekao je da će slično će biti i za Sisačko- moslavačku županiju.

“Prioritetni za početak ćemo odvojiti 20-ak milijuna kuna proračunskih sredsrtava da ne čekamo i ne gubimo vrijeme. Već u srijedu ide javni poziv za sve one kojima su oštećene nekretnine na području te županije”, rekao je ministar.

Dodao je kako nije siguran da će to biti dovoljno novaca, ali s obzirom da smo u proračunskoj godini, moramo čekati taj 1. siječnja ili 2. siječnja.

“Slična metodologija kao u Zagrebu. Sva će pogođena područja dobiti pomoć, ali ne na način da nekome uplaćujemo silne milijune, već da refundiramo onaj trošak koji će prijaviti privatni vlasnici”, rekao je Horvat za RTL. 

Komentari