MINISTAR FUCHS U PULI O POČETKU NASTAVE I TESTIRANJIMA U ŠKOLAMA: Onog trenutka kada svi testovi budu distribuirani po svim školama u Hrvatskoj, tog trenutka će projekt masovnog testiranja djece započeti

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs novinarima je u Puli izjavio kako još ne može potvrditi točan datum početka masovnoga testiranja djece, budući da je postupak nabave tri milijuna testova u tijeku, dodavši da će se početkom idućeg tjedna vjerojatno znati više.

– Onog trenutka kada svi testovi budu distribuirani po svim školama u Hrvatskoj, tog trenutka će projekt masovnog testiranja djece započeti. U ovom trenutku ne mogu vam reći datum jer je u tijeku postupak nabavke tri milijuna testova. Dakle, treba provesti nabavu i distribuciju, kazao je ministar Radovan Fuchs dodavši kako je po tom pitanju oprezan te kako će početkom idućeg tjedna vjerojatno imati informaciju o tome jesu li testovi stigli.

Na pitanje hoće li se testirati i vrtićka djeca, ministar znanosti i obrazovanja istaknuo je kako se u ovoj fazi neće testirati jer bi to bilo, kako je rekao, prekomplicirano i zahtjevno.

– To su mala djeca i mislim da za to ovog trenutka nema potrebe. Što se tiče školske djece, nama nije intencija da vidimo koliko ima zaraženih ili asimptomatskih slučajeva. Naša osnovna misao i namjera provođenja ovakve akcije je da imamo što više djece u razredima, da ih ne šaljemo u samoizolaciju kao do sada, naglasio je dodavši kako se takvim pristupom može vratiti najveći dio djece u školu. Time će se, smatra, podignuti kvalitetu nastave jer, kako je rekao ,izolacija i on line nastava izuzetno negativno utječe na psihu i psihofizički razvoj djece.– To želimo spriječiti, djeca se moraju družiti jer tako dolazi do međusobne interakcije. Ako toga nema, dobijete asocijalne osobe i štete su nepopravljive. Možemo nadoknaditi rupe u znanju, ali štete u psihičkom razvoju, ne možemo, poručio je.

Istaknuo je kako je svjestan činjenice da će prilikom testiranja djece određeni dio ljudi jednostavno lagati oko ishoda testiranja.

– To nije naređena mjera, pokušavamo to napraviti za dobrobit djece. Moguće je da ćemo imati i neodgovorne roditelje koji će lagati, zasigurno će biti takvih slučajeva, no sve to ide na savjest roditelja, zaključio je.

Dodao je kako se nije razmatrala mogućnost obaveznog testiranja djece u školama jer svi smatraju da je ovaj način puno bolji.

Fuchs je u Puli nazočio otvorenju nove zgrade Medicinske škole.

Komentari