Ministar Fuchs: Polazišna točka je da sva djeca krenu u škole 7. rujna, proboji će se rješavati kada se dogode

Screenshot

Manje od tri tjedna do početka nove nastavne godine Radna skupina koju je osnovao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs razmatra moguće scenarije.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održava se sastanak Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Koordinatorica Radne skupine i zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je da je najupitniji nastavak nastave od 5. do 8. razreda i srednjih škola jer imaju specifičnosti koje trebaju razraditi.

Na pitanje hoće li djeca trebati nositi maske ponovila je da je preporuka da mala djeca ne nose maske, a studenti da. Još če vidjeti što će savjetovati Svjetska zdravstvena organizacija za više razrede.

Rekla je da će se napraviti i model kombinirane nastave barem za one učenike koji budu u samoizolaciji.

Andrijana Prskalo Maček iz CARNET-a rekla je da će raditi na tome da ne bude tehničkih problema.

Klinička psihologinja Tanja Sever rekla je da treba prevenirati probleme kod djece izazvane ”ovom ružnom situacijom”. Djeca u srednjim školama su najviše izložena, ali najviše trebaju kontakte, rekla je.

Ministar Radovan Fuchs rekao je da su detektirali sve specifičnosti u školama i da će mjere biti ovisne o mogućnostima škola. ”Proboj će se rješavati kad se dogodi”, rekao je. Ponovio je da je polazišna točka da sva djeca kreću u školu 7. rujna.

Zadaća je Radne skupine razrada i predlaganje mjera za početak nove pedagoške, školske i akademske godine u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u školskim ustanovama te na visokim učilištima.

Uoči početka sastanka sudionici su najavili da će razmatrati sve modele – redovita nastava u školama, kombinirani model i online nastava.

Radna skupina savjetodavno je tijelo koje do kraja kolovoza treba donijeti preporuke, a konačnu će odluku donijeti resorni ministar. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari