Ministar Fuchs još jednom dao preporuke za početak nove školske godine

Screenshot/RTL

Uoči početka nove školske godine ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs još je jednom podsjetio na pravila kojih se trebaju pridržavati učenici, nastavnici i školsko osoblje. Maske će morati nositi učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te od prvog do četvrtog razreda u gimnazijama, i to ako u razredu nije osiguran razmak od 1,5 do 2 metra između učenika.

U situacijama gdje je taj razmak manji i ukoliko je epidemiološka situacija u tom području povoljna, ravnatelj može zatražiti i, u suradnji s lokalnim stožerom, donijeti odluku o tome da se maske ne moraju koristiti, pojasnio je ministar za RTL Danas.

Međutim, maske se obavezno moraju koristiti u zajedničkim prostorima, a to su hodnici, prostori izvan učionica te u prijevozu.

Ministar je istaknuo da nastavnici koji su cijepljeni, mogu predavati u razredu bez maske, a oni koji nisu cijepljeni moraju nositi masku.Upitan za komentar da ravnatelj od roditelja može zatražiti covid potvrde za sudjelovanje na roditeljskom sastanku, a na tom sastanku može, primjerice, biti nastavnik koji ju nema, ministar je odgovorio kako će razrednik, ako nije cijepljen, morati nositi masku i tijekom roditeljskog sastanka. Odluku o covid potvrdama će donijeti ravnatelj ako bi u mjestu kojem gravitiraju učenici bila loša epidemiološka situacija.

Na upit kada će se učenici moći vratiti u škole oštećene potresom na Banovini i u Zagrebu, Fuchs je rekao da je na Banovini dobar dio škola obnovljen i sva djeca će krenuti u škole po A modelu. Uz to, intenzivno se razgovara i kako dovršiti onaj dio škola za koje je napravljena projektna dokumentacija, a očekuje se raspis natječaja za izgradnju škola.

Vezano uz dinamiku obnove škola u Zagrebu podsjetio je kako se za to treba pitati gradske vlasti i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Komentari