MINISTAR FINANCIJA O ŠTRAJKU PROSVJETARA Imamo sustav u kojem se vrednuje radno mjesto, a ne rad

Damjan Tadić/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako trenutačni sustav plaća u javnim službama, koji vrednuje radno mjesto, a ne rad, posljedica promjene plaća po principu “kako se za što izborio”, što je rezultiralo “šumom dodataka i materijalnih prava”.

“Uvijek je netko nezadovoljan zato što netko drugi u sustavu ima više, ili on smatra da netko u sustavu ima više i da zaostaje, a onoga iza sebe uopće ne gleda”, kazao je Marić nakon sudjelovanja na poslovnom skupu o ekonomskim politikama i očekivanjima za sljedeću godinu, koji se održao na temu “Proračun – kako zadovoljiti rastuće potrebe”.

Novinarima je rekao da sadašnji sustav plaća u javnom sektoru vrednuje radno mjesto, a ne rad, ali i da je promjena posla kroz godine u određenim službama stvorila pritisak da se njihove plaće redefiniraju.

Istaknuo je kako se u nekoliko navrata po različitim resorima događalo da su se plaće mijenjale jer se netko za nešto izborio, pa se onda svi referiraju na to, što je proizvelo složeni sustav, “šumu dodataka i materijalnih prava”.



Ponuda Vlade sindikatima u štrajku, najavio je Marić, javnosti će biti poznata nakon sastanka s predstavnicima sindikata u štrajku, čiji je početak zakazan u 16 sati, piše N1.

Podsjetimo, Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je na prosvjednom skupu u ponedjeljak da kompromisa s Vladom može biti samo u načinu i vremenu, a ne u cilju.

“Kako možemo raditi kompromis ako kažemo da plaće zaostaju za drugima? Što je tu kompromis?”, rekao je Ribić.

Komentari