Ministar državne imovine najavio izmjene Zakona o obnovi: Vanđelić nije trebao isplaćivati naknade za 611 izdanih rješenja

Damir Krajac / CROPIX

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat danas je dao intervju u kojem je govorio o zakonu o obnovi i njegovim promjenama.

Promjena će, zasigurno, biti

Evo što je ministar rekao o najavljenim promjenama: “Teško je apostrofirati u ovom trenutku sve što će se mijenjati, ali već duže vrijeme naglašavam tri ključna problema koja ne daju da dinamika bude brža.”

“Identifikacija mjesta prebivališta ili boravišta na sam dan potresa, veliki broj nepostojećih objekata koji su oštećeni i ono što je rak rana, ali ne samo Zagreba nego i drugih dijelova Hrvatske – nerazriješeni imovinsko-pravni odnosi”, kaže ministar.

Moramo specifirati način na koji radimo

“To odnosi na sva područja pogođena potresom, bez obzira bilo to u Gradu Zagrebu ili zagrebačkoj okolici, Sisačko-moslavačkoj županiji – Sisku, Petrinji, Glini ili dijelu Karlovačke i Zagrebačke županije.



“Postoji više različitih koncepata zakonskih izmjena o kojima se trenutno raspravlja sa stručnjacima. Ne bih htio ponuditi novi ili modificirani koncept kojim bismo zadirali u različita prava koja su definirana drugim zakonima.”

“Moramo odlučiti radimo li Zakon o obnovi kao piramidu, lex specialis koji će biti zakon iznad svih drugih zakona, ili ćemo inicirati promjene nekih drugih zakona, kao što su zakoni o vlasništvu, civilnoj zaštiti i zaštiti kulturnih dobara i drugi.”

Ne može sve odjednom

“Ne možete paralelno raditi na tri koraka. Ne možete istovremeno rješavati problem legalizacije, raspetljavati imovinsko-pravne odnose te ugovarati i provoditi proces obnove”, rekao je o ovoj vrućoj temi.

“Uvidom u registre koji nisu u nadležnosti države već općina, gradova i županija, identificirano je puno nedostataka u informacijama nužnim za obnovu. Kada takvih podataka nemate, nemoguće je provoditi obnovu.”

”Ako se u Zagrebu ništa nije dogodilo, onda kolege tamo nemaju nikakvog problema i ne trebaju pronalaziti nove lokacije za privremena odlagališta građevinskog otpada jer su dva puna.

Za kraj – kritika Vanđelića

Horvat je svoj intervju zaključio vrlo kritički: “Onda Vanđelić nije trebao isplaćivati naknade za 611 izdanih rješenja putem kojih su građani sami obnovili svoje prostore, a država nije trebala utrošiti preko 60 milijuna kuna za posao koji je napravljen.”

“Veliki dio novca kojim će se obnavljati Zagreb i Banovina dolazi iz različitih projekata EU-a. Trošenje tog novca ima jasna i nedvosmislena pravila i, ako ih ne poštujemo, taj ćemo novac moramo vraćati, to si ne želim priuštiti.”

”Privatno vlasništvo je pravo, ali i obaveza. Pozivam sve koji nisu imovinsko-pravno raspetljali da to počnu raditi. Apostrofirati prema hrvatskoj javnosti da će im država legalizirati i platiti projekte i geodete loša je poruka”, zaključio je Horvat.

Komentari