Ministar Ćorić najavio preokret u gospodarstvu: Hrvatski potencijal u ovom je području neosporan

Hrvatska ekonomski zaostaje za ostalim članicama Europske unije. Kriza izazvana koronavirusom pokazala je svu ranjivost domaćega gospodarstva. Nužno je promijeniti njegovu nepovoljnu strukturu ako se uistinu želi krenuti dalje na zdravim temeljima.

U emisiji “Otvoreno” gostovali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić, poduzetnik i vlasnik Orbica Branko Roglić, Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, generalni direktor Emmezete Slobodan Školnik te predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago.

“Svi mi, i pozicija i opozicija, želimo da se zemlja razvija, da se boje živi, da se štiti okoliš, da se radi energetska tranzicija i to ponavljamo otkako se pojavljujemo ovdje zadnjih 20, 30 godina, ali vidimo da se malo toga događa. Nas je pogodio Covid kao cijeli svijet, ali imamo problem prije toga. Da se ne bi gospodin Ćorić naljutio, ali mi propadamo i stagniramo i od prije toga. Mi idemo prema dnu Europe, samo je Bugarska iza nas. A mi smo iza Slovenije bili najperspektivniji pa se postavlja pitanje u čemu je problem?”, ističe Ljubo Jurčić na početku emisije ističući da se ne bi trebali koncentrirati samo na Covid nego da se pogleda i što je bilo prije toga.

Ministar Tomislav Ćorić ističe da turizam ima udio oko 20 posto BDP-a, a da je cilj u idućim godinama da se to smanji, odnosno da će se fokusirati na one industrije u kojima Hrvatska ima šanse i unaprijediti ih.



“Tu su prvenstveno poljoprivreda i prehrambena industrija koja se na nju veže, naš potencijal u tom je području neosporan. Tu je i energetika u kojoj Hrvatska ima komparativne u odnosu na zemlje u okruženju. Tu su i ICT i gaming industrija koji bilježe sjajne rezultate te neke druge industrije. Tu smo da im otvorimo dodatni prostor, a ono što je važno jest da im ne smijemo smetati, pokazali su da mogu”.

Komentari