Ministar Beroš zastupnicima predstavio izmjene Zakona o zaštiti pučanstva

Ministar zdravstva Vili Beroš zastupnicima u Hrvatskom saboru predstavio je izmjene Zakon o zaštiti pučanstva, a vezano uz proglašenu epidemiju i pandemiju koronavirusa.

Uvodno je kazao na temelju kojih članaka Ustava RH se može ograničiti kretanje ljudi.

“U članku 70 Ustava RH u kojima se svima jamči pravo na zdrav život te članku 16 ustava sukladno kojem se slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitilo zdravlje drugih ljudi”, istaknuo je Beroš.

Pojasnio je i koji su ciljevi izmjene Zakona.



“Omogućiti još djelotvornije upravljanje krizom, RH se prvi puta susreće s novom situacijom koja nije zakonski predviđena, rukovodeći se navedenim načelima djelotvornosti, a zbog stalne opasnosti od širenja bolesti. Predloženi model omogućuje provođenje zakonskih mjera u prvom redu zbog zaštite života i zdravlja ljudi”, istaknuo je ministar.

Govoreći o sadržaju prijedloga Zakona, Beroš je kazao: “Cilj je dopuniti popis zaraznih bolesti novom zaraznom bolešću COVID-19 u članku 4,5,6 i 9. Također i definirati samoizolaciju u zakonu”

Zašto je bitno uvesti novu epidemiološku mjeru samoizolacije?

“Jer se pokazalo da je broj oboljelih u svijetu iznimno velik. Stoga je model izolacije u kući prihvaćen u svjetskim okvirima”, kazao je Beroš.

Još jedan od ciljeva izmjene Zakona jest propisati da odluku o proglašenju epidemije donosi Vlada Republike Hrvatske, dok bi ministar zdravstva mogao proglasiti opasnost od epidemije. Propisati i nove prekšraje i prikladne visine novčane kazne te zakon dopuniti novim prekršajima. To je ukratko sadržaj našeg zakonskog prijedloga”, rekao je Beroš.

Ministar je dodatnih pojasnio i članak 10. prijedloga izmjena i dopuna Zakona.

“Prijedlogom izmjena i dopuna zakona planiramo nadopuniti postojeći institucionalni model upravljanje krizom. U situacijama koje odlikuju brze i nepredvidljive promjene mjere koje se poduzimaju moraju biti brze i dobro koordinirane. U konkretnom slučaju, epidemiološka struka je ta koju treba konzultirati. U vrijeme kada je postojeći pravni okvir nastao, nitko nije imao na umu pojavu bolesti koja će se ovako brzo širiti”, ističe Beroš, prenosi N1.

Komentari