MINISTAR BEROŠ UPOZORIO: Sve je veći broj novozaraženih zbog omikrona i blagdanskih okupljanja

Screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da je zdravstveni sustav u maksimalnoj pripravnosti zbog rekordnog broja novozaraženih te upozorio da je booster dozom do sada cijepljeno samo 16,2 posto odraslog stanovništva.

– Sve je veći broj novozaraženih zbog omikrona i blagdanskih okupljanja, zbog čega se spremnost zdravstvenog sustava podiže na najveću razinu, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Iznio je podatak o današnjih 8587 novih slučajeva zaraze, te tjednom prastu novozaraženih od 50 posto. Udio zaraženih među testiranima veći je od 45 posto, a najveći rast imaju dalmatinske i vukovarsko-srijemska županija.

Booster dozom do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 16,2 posto odraslih osoba, a ministar upozorava da “to nije dovoljno za adekvatni odgovor na moguću ugrozom omikron varijantom”.


Sustav je, kaže, spreman za prihvat povećanog broja zaraženih te većina bolnica u kratkom roku može povećati COVID-kapacitete, no to znači i da će se reducirati druga zdravstvena zaštita.

Rast hospitaliziranih od prošloga tjedna ima KBC Split te dubrovačka, pulska i šibenska bolnica, dok je u ostalim bolnicama stanje nepromijenjeno.

– Izbjegavajte nepotrebne kontakte, nastavite se pridržavati osnovnih mjera, distance, maski i izbjegavanja okupljanja u zatvorenom te prozračivanja prostora. To navedeno uz cijepljenje čini razliku koja nas može dovesti do izlaska iz epidemije, poručio je Beroš.

Podsjetio je i da je prekjučer u Hrvatskoj detektiran prvi slučaj flurone, istovremene zaraze gripom i koronavirusom, te ponovno pozvao građane, naročito one starije dobi, da ne odgađaju odluku o cijepljenju.

Komentari