MINISTAR BEROŠ O KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: Najvažnija je činjenica da unatoč značajnom porastu broja novozaraženih, zasad ne bilježimo porast broja hospitaliziranih

Vili Beroš/Robert Anic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici Vlade da je u svijetu broj slučajeva zaraze koronavirusom premašio 339 milijuna, a broj preminulih veći je od 5,5 milijuna. U Hrvatskoj je danas zabilježeno 11.343 novih slučajeva zaraze utvrđenih PCR testiranjem, a brzim antigenskim testiranjem utvrđeno 6146 zaraženih.

Udio novozaraženih u PCR testiranima je 51,44 posto, a na brzim testovima 18,82 posto.

– Najvažnija je činjenica da unatoč značajnom porastu broja novozaraženih, zasad ne bilježimo porast broja hospitaliziranih. Prema posljednjim podacima na bolničkom liječenju 1792 osoba, što je za četiri manje nego jučer. Ukupna popunjenost postelja za liječenje COVID bolesnika na razini cijelog bolničkog sustava iznosi 53,40 posto što omogućuje pružanje zdravstvene zaštite ne COVID bolesnicima. Na respiratoru je 195 osoba, za devet manje nego jučer i predstavlja stagnaciju ovog broja. I dalje značajn broj hospitaliziranih imaju KBC Split, KBC Zagreb i KBC Rijeka, rekao je Beroš.

U Hrvatskoj je dosad utrošeno 5,006.483 doze cjepiva. Dodatnom dozom cijepljeno je 724,366 osoba, tj. 18,63 posto stanovništva.



– U dobnim skupinama iznad 75 godina i dalje je značajan broj necijepljenih. Iz tog razloga kontinuirano provodimo aktivnosti patronažne djelatnosti kako bi toj populaciji približili mogućnost cijepljenja.

Zahvalio je liječnicima obiteljske medicine koji su se odazvali cijepljenju starih i teško pokretnih u njihovim kućama.

– S obzirom na rast incidencije i prevalencije COVID-19 našim građanima osiguravamo pravovremeno testiranje. Učinili smo dodatni i jedini logičan iskorak, ministarstvo je poslalo upute o načinu organizacije i provođenju testiranja kod obiteljskih liječnika i u domovima zdravlja. Osigurali smo dovoljne količine BAT testova.

Od uvođenja obveznog testiranja u državne i javne službe, utvrđeno je 48,992 pozitivnih od 1,367.391 odrađenih testova. U posljednja 24 sata utvrđeno jen rekordnih 6146.

EMA je objavila kako najnoviji podaci pokazuju da su mRNA cjepiva sigurna za primenu tijekom trudnoće, rekao je Beroš.

– Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da je trudnoća povezana s povećanim rizikom od razvoja teškog oblika COVID-a, posebice u drugom i trećem tromjesječju, stoga i ovom prilikom pozivamo trudnice na cijepljenje.

– Epidemija je dinamičan proces. Zdravstvena zajednica istovemeno sagledava više mogućih scenarija, od stjecanja kolektivnog imuniteta do pojave novih varijanti virusa. Jedno je sigurno, konstanta epidemije je cjepivo koje dokazano štiti naše zdravlje. Visoka stopa cijepljenih u zemljama kao što su Izrael i Britanija ostavljaju im mogućnost razmišljanja o ukidanju restrikcija. U Hrvatskoj, gdje je još uvijek nedovoljno cijepljenih, struka preporučuje pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se ograničilo širenje virusa među populacijom.

Poručio je kako je omikron promijenio niz elemenata – način i brzinu širenja virusa, težinu kliničku sliku – te je naglasio da se tome sustav prilagođava.

– Vidljiva je značajna razlika u kliničkoj slici pacijenata koji su zaraženi deltom i onih koji su inficirani omikronom. Delta ima daleko teže kliničke slike i uzrokuje potrebu za kisikom, respiratorom i ECMO uređajem. Kad govorimo o hospitaliziranima zbog omikrona, prvenstveno je riječ o starijim necijepljenim osobama, koje nerijetko dolaze zbog pridruženih patoloških stanja i bolesti.

– Strmi uzlazni trend novozaraženih snažno potcrtava dinamiku i promjenjivost COVID-a. Na tom tragu pripremamo odgovore na daljnji tijek epidemije. I dalje nas prati visok broj novozaraženih i nedovoljan broj cijepljenih, posebno starijih građana. Cijepljeni ili ne, nema mjesta za neodgovorno ponašanje. Pozivamo na odgovornost te pridržavanje epidemioloških mjera. Apeliramo na starije i rizične skupine da se čim prije cijepe jer to dokazano štiti od težih oblika bolesti i smrti, zaključio je.

Komentari