Ministar Beroš o godinu dana od pojave virusa u RH: Zdravstveni sustav novi virus dočekao je spreman

Danas je točno godinu dana od pojave prvog slučaja zaraze covida-19 u Hrvatskoj. Dosad je hospitalizirano više od 28.000 covid pacijenata te je oboljelo i oko 13.000 zdravstvenih djelatnika. Godinu dana epidemije u Hrvatskoj komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Zdravstveni sustav novi virus dočekao je spreman te je dobrom reorganizacijom i prilagodbom osigurana kontinuirana zdravstvena skrb”, rekao je ministar Vili Beroš na sjednici Vlade ranije danas.

“Lokalni stožeri mogu donositi restriktivnije mjere, pa smo suglasni s Dubrovačko-neretvanskom županijom. U svakodnevnoj smo komunikaciji i njihov je potez pokazatelj odgovornosti.

Danas je premijer najavio nove mjere, one će sutra biti predstavljene. Jasno je da za mnoge naše aktivnosti treba postojati epidemiološki okvir, a vrijedit će kao i onaj od prije – razmak među stolovima, gostima, higijena…



Vjerojatno se neće svima isplatiti otvaranje, ovisno o lokaciji, veličini terase, ali to sada možemo relaksiratikao mjeru. Okolnosti idu u prilog sprječavanja širenja epidemije.

Nakon otvaranja terasa, pogorša li se situacija, morat ćemo povlačiti druge korake.

Povjerenstvo će provjeravati je li dolazilo do preskakanja reda u cijepljenju, rekao je,.

“Ako je bilo prekorednog cijepljenja, mislim da nije riječ o stručnom, nego moralnom i etičkom propustu. Opsežna je dokumentacija koju su nam bolnice poslale i treba vremena da se sve provjeri. No GDPR nam uvjetuje da na poseban način pristupamo određenim dokumentima”, kazao je.

Ako se ustanovi nečija odgovornost, kaže, postoji niz mogućnosti kažnjavanja disciplinski, nisu samo otkazi i ostavke opcije sankcioniranja.

“Novčane kazne, ukori, oduzimanje licence privremeno ili trajno, ako je netko prekršio kodeks”, rekao je za N1.

Komentari