Ministar Beroš: Na jesen ćemo angažirati mlade liječnike koji su nedavno završili fakultet da budu pripomoć epidemiolozima

Ono što se stalno ponavlja jest to da kapaciteta imamo, no nedostaje liječnika i epidemiologa, ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako će se u takvim uvjetima zdravstveni sustav pripremiti za jesen.

“Nastojimo napraviti sve što je u našim mogućnostima da se pripremimo na jesen”, kaže ministar te dodaje kako epidemiologa inače ima dovoljno, ali s obzirom na pandemiju oni su na terenu i puno rade te se gleda kako da im se pomogne.

“Odlučili smo pokušati angažirati mlade liječnike koji su nedavno završili fakultet da budu pripomoć epidemiolozima, danas je dogovoreno da HZJZ pripremi tečajeve da ih osposobi za te poslove na terenu”, kazao je Beroš.

S liječnicima obiteljske medicine sastat će se za tjedan dana, u sljedeći utorak. Ministar ističe kako je problem manjka liječnika star već više desetljeća i moramo se pozabaviti time, a liječnici su zabrinuti i kako će na jesen razlikovati uobičajene virusne infekcije od koronavirusa.



“To je nešto što nas brine sve skupa, ali će jedino struka moći dati detaljan i egzaktan odgovor što ćemo nastojati odraditi kroz ekspertnu skupinu”, kazao je ministar.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas je rekao da je nužna brza dijagnostika i zbog škola. “Potpuno se slažem s time, naši kapaciteti se povećavaju iz dana u dan, a isto tako prilagodit ćemo sustav upravo tim elementima, ali osim što je važna brza dijagnostika, važni su i specifični epidemiološki elementi unutar institucija”, kaže Beroš.

U posljednja četiri dana imamo gotovo 600 novozaraženih. Beroš kaže da bi bilo optimalno smanjiti taj broj.

“U kontaktu sam s ministrima zdravstva okolnih zemalja. Svi se slažu da bi tu brojku trebalo smanjiti. U ovom trenutku epidemiološka slika je laka, nemamo puno teško obljelih ni hospitaliziranih, ali dolaskom jeseni to se može promijeniti. Zato je važno sada utjecati na okolnosti smanjujući faktore rizika koje smo detektirali poput noćnih klubova i nadamo se da će naše mjere donijeti rezultate”, kaže Beroš.

Krivulja rasta zaraze još nije eksponencijalna u Hrvatskoj te je situacija i dalje pod kontrolom.

“Epidemiolozi me uvjeravaju da je situacija pod nadzorom. Mnogo novodetektiranih dolazi iz rezervoara samoizolacije što znači da je situacija pod kontrolom. Moramo biti spremni na sve. Virus je među nama i traži sve načine da preživi”, kaže ministar.

Ministar kaže kako nema toliko kritika kad se čuje s ministrima zdravstva zemalja koje prozivaju Hrvatsku zbog broja oboljelih. “I ti ministri su izloženi političkom pritisku da se smanji broj oboljelih, da se situacija smiri prije početka školske godine, moramo gledati to u tom kontekstu”, kaže Beroš.

Ističe kako su uspjeli riješiti većinu zaostataka s pregledima u bolnicama kroz smjenski rad i rad vikendom. Kaže i kako je ove godine nabavljeno 100.000 doza cjepiva protiv gripe više, ali to nema veze s pandemijom već se nudila ta mogućnost. Dodaje i kako se nastoji osigurati dodatne doze s obzirom na to da znamo što nam slijedi, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari