Ministar Beroš izrazio žaljenje i duboko suosjećanje s Mirelom Čavajda i njezinom obitelji.

Screenshot

U vezi sa slučajem 39-godišnje majke čije je drugo dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu novinarima se obraća ministar zdravstva Vili Beroš. Prethodno je ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo da je riječ o kompleksnoj slučaju. Mirela Čavajda, kojoj je u šestome mjesecu trudnoće utvrđeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu, obavila je pregled u zagrebačkoj bolnici Merkur. Sada se čeka odgovor Komisije o prekidu trudnoće. Sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile su obaviti prekid trudnoće iako su joj liječnici priznali da je tumor toliko velik da dijete najvjerojatnije neće dugo poživjeti, a i ako hoće, da nikada neće moći normalno živjeti. Pokrenula je proceduru u Sloveniji gdje su nakon pregleda rekli da je dijagnoza jako loša, da tu nema ništa sporno i da je odluka na roditeljima. Ispred zgrade Hrvatskoga sabora jutros su se okupili pripadnici organizacija civilnoga društva kako bi poslali zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće, prenosi HRT.

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je žaljenje i duboko suosječanje s Mirelom Čavajda i njezinom obitelji.

– Komunikacija mora biti primjerena, etička, empatična i stručna. Da je riječ o jednoj ustanovi, mogao bih posumnjati u neadekvatno ponašanje, ali obzirom da je riječ o njih četiri, ne mogu reći da je bilo neadekvatnog postupanja, rekao je.

Zatražio je očitovanja od svih zdavstvenih ustanova i sagledat će postoje li elementi po kojima bi trebala postupati zdravstvena inspekcija.



– Kada je riječ o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, u čl. 22 st.2 navodi se da je pmoguć prekid trudnoće i nakon 10. mjeseca kada postoje specifični medicinski uvjeti – ugroženost majke ili čeda. Provodi se inducirani porod u slučaju iznad 22. tjedna trudnoće, rekao je.

Komentari