Ministar Banožić zabranio Milanoviću korištenje vojnih resursa bez njegove odluke

Nakon višednevnog sukoba između Zorana Milanovića i Marija Banožića, ministar obrane odlučio je prije nekoliko dana donijeti odluku kojom brani Oružanim snagama RH, odnosno načelniku stožera Robertu Hranju bilo kakvo uključivanje i potpore za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez prethodne njegove suglasnosti, doznaje N1.

Tu odluku ministar Banožić potpisao je dan nakon što je predsjednik Milanović napravio presedan i na Pantovčaku upriličio prijam u povodu uručenja činova kadetima umjesto na Hrvatskom vojnom učilištu gdje se inače održava. Presedan je bio i što na promociju nije bio pozvan ministar Banožić.

U odluci od 4. studenog stoji i da za potpore za protokolarne aktivnosti koje se odobravaju bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane. Takvi troškovi neće biti plaćeni iz proračunskih pozicija Ministarstva obrane u državnom proračunu Republike Hrvatske odnosno iz Financijskog plana Ministarstva obrane.

Nadalje, u odluci piše i da su za provedbu iste odgovorni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ravnatelj Uprave za materijalne resurse i ravnateljica Uprave za proračun, financije i informacijske sustave.



Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a poslana je državnim tajnicima, Glavnom stožeru i dvjema već spomenutim Upravama.

Podsjetimo, ministar Banožić na sastanku Vijeća za obranu želi razgovarati i o načinu na koji Ured predsjednika koristi materijalne resurse Oružanih snaga, misleći pritom na često korištenje helikopetera, ali i broda Hrvatske ratne mornarice za put u Albaniju, prenosi N1.

“Tu sam jasnog stava, Zakon o obrani je jasno propisao na koji se način događa uporaba i korištenje sredstava Hrvatske vojske. Držimo se zakona”, rekao je Banožić nakon sastanka s vojnim zapovjednicima i dodao da je taj svoj stav predsjedniku izrekao više puta.

Komentari