Ministar Banožić se sastao s njemačkom ministricom obrane u Berlinu

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u srijedu je u Berlinu s njemačkom kolegicom Annegret Kramp-Karrenbauer potvrdio izvrsne odnose dviju zemalja na području obrane, a razgovarali su i o suradnji u okviru NATO-a i EU-a, objavio je MORH.

To je bio prvi bilateralni susret ministra Banožića s njemačkom ministricom obrane, a na sastanku održanom na marginama skupa ministara obrane EU-a “potvrđeni su izvrsni odnosi Hrvatske i Njemačke u području obrane kao i visok stupanj međusobnog razumijevanja po aktualnim pitanjima sigurnosne tematike”, kaže se u priopćenju.

Ministar Banožić je izjavio kako je prioritet MORH-a nastavak kontinuiteta jačanja suradnje s Njemačkom u svim područjima.

Osim bilateralne suradnje, ministri su razgovarali o intenzivnoj suradnji u okviru NATO-a i Europske unije, nastavlja se u priopćenju ministarstva obrane.



Suradnja u okviru NATO-a ogleda se u višegodišnjem zajedničkom sudjelovanju u misijama, operacijama i aktivnostima Saveza, poput Afganistana i Litve.

Države također zajednički razvijaju sposobnosti kroz Koncept vodećih nacija gdje se Hrvatska nalazi u grupaciji pod njemačkim vodstvom te zajednički podižu razinu spremnosti snaga kroz NATO Inicijativu spremnosti u okviru koje se Hrvatska nalazi u njemačkoj brigadi.

Ministri su posebnu pozornost posvetili suradnji u okviru EU budući da je Njemačka preuzela od Hrvatske predsjedanje Vijećem EU-a od 1. srpnja, a ministar Banožić je zahvalio njemačkoj ministrici na potpori tijekom hrvatskog predsjedanja.

Poželio je puno sreće Njemačkoj čije se predsjedanje EU-om, kao i hrvatsko, odvija u vrlo izazovnim okolnostima u kontekstu pandemije covida-19.

Komentari