Milošević: Tesla je uvijek bio vjeran svojoj krajiškoj i prečanskoj baštini, za eurokovanicu odabrali su ga građani Hrvatske

Davorin Visnjic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i nekadašnji saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević osvrnuo se na žalbu Narodne banke Srbije zbog stavljanja Tesle na hrvatsku kovanicu eura.

U svojoj Facebook objavi naglašava kako je Tesla simbol koji spaja Hrvate i Srbe sa cijelim svijetom.

“Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, koji je ostao uvijek vjeran svojoj baštini, tipičnoj krajiškoj, prečanskoj, a sada će biti na hrvatskoj eurokovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Republike Hrvatske”, napisao je.

Ističe i kako je prema njegovim uputama 1895. godine je izgrađena i puštena u pogon prva hidroelektrana u Europi te druga u svijetu koja se nalazi u Hrvatskoj na rijeci Krki što je ujedno i njegov (Miloševićev) rodni kraj.


To je ujedno i druga hidroelektrana na svijetu, puštena samo dva dana, nakon one, također Tesline, na slapovima Niagare.

“Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i svijeta baštinimo Nikolu Teslu”, zaključio je.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Tesla je simbol koji nas spaja (Srbe i Hrvate) sa cijelim svijetom
Komisija za novac HNB-a prošlu srijedu je utvrdila konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će sada razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak donijeti Vlada.

Iza ove rečenice zapravo stoji da će na kovanicama eura biti šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i jedna (jedina) osoba – Nikola Tesla.

Svi simboli predloženi su od strane stručnjaka, osim Nikole Tesle kojega su odabrali građani.

Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, koji je ostao uvijek vjeran svojoj baštini, tipičnoj krajiškoj, prečanskoj, a sada će biti na hrvatskoj eurokovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Republike Hrvatske.

Ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čovjeka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrijednost za koju se treba boriti, sada će biti na kovanici valute koja ima vrijednost i praktičnu upotrebu u cijelom svijetu. Apsolutno podržavam ovu odluku.

Prema njegovim uputama, 1895. godine je izgrađena i puštena u pogon hidroelektrana za izmjeničnu struju u mojem rodnom kraju, na Skradinskom buku na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Evropi te druga na svijetu. Puštena je u pogon samo dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena prva svjetska hidroelektrana na slapovima Nijagare.

Nudio je svoje savjete i gradskim ocima grada Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vrijeme nije bilo dovoljno sluha(novca) za sve njegove vizije.

Teško je nabrojati sve velike stvari kojima nas je Tesla zadužio i kako je ovo što su građani prepoznali zapravo, odavanje priznanja i poštovanja velikom znanstveniku te na neki način vraćanje duga za vremena kad je bio nepravedno prešućivan i izopćen. Sjetimo se sami da je trebalo dugih 30 godina da mu se minirani pa obnovljeni spomenik vrati u Gospić.

Prije točno 15. godina je održana svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikoga znanstvenika i izumitelja u njegovom rodnom Smiljanu, otvorenjem Memorijalnog centra u sklopu kojega je obnovljena i Teslina rodna kuća i otkriven spomenik, čime se na neki način vratio u javni prostor na velika vrata kao simbol koji nas zajedno okuplja i spaja.
Memorijalni centar su tada zajednički otvorili Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Republike Srbije Boris Tadić i izaslanik tadašnjeg američkoga predsjednika Busha.

U tom trenutku kao i za svog života Nikola Tesla je bio točka okupljanja, simbol spajanja, neka tako ostane i u budućnosti. Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i svijeta baštinimo Nikolu Teslu.”, napisao je Milošević na Facebooku.

Komentari