Milošević o ćiriličnim pločama: Škorine izjave shvaćam kao prijetnju

n1/Cropix

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević komentirao je kampanju “Da se bolje razumijemo”, poručivši da je cilj te kampanje promovirali toleranciju i ravnopravnost svih hrvatskih građana.

“Kampanju smo pokrenuli krajem listopada i njome želimo promovirati korištenje ćirilice u javnom prostoru, a prilagođavat ćemo je aktualnim društveno-političkim događanjima. Kako je predsjednička kampanja sada najaktualniji društveni događaj odlučili smo na taj način promovirati korištenje ćirilice u javnom prostoru. Ovom kampanjom ne želimo nikoga podržati, ni jednog kandidata, niti smo njome usmjereni protiv bilo kojeg kandidata“, pojasnio je Milošević.

Za poruku iz kampanje Miroslava Škore na SNV-ovu akciju da će, ‘kada Škoro pobijedi na predsjedničkim izborima, SNV bolje puno bolje razumjeti svoju ulogu u društvu’, Milošević je rekao da je shvaća kao prijetnju, ali nije želio to dalje komentirati.

Nije htio komentirati ni Škorine kritike za ‘etnobiznis Milorada Pupovca i trošenje javnog novca na ćirilićne plakate’ kako se ne bi upletali u predsjedničku kampanju dajući bilo kojem kandidatu dodatnu municiju da komentira i komunicira.



“Nama je kao krovnoj organizaciji Srba u Hrvatskoj u programu da štitimo prava nacionalnih manjina. Hrvatska je 1997. ratificirala Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima i tada je dala izjavu u Strasbourgu izrijekom da će štititi, promovirati i poticati srpski jezik i ćirilično pismo“, istaknuo je Milošević.

Dodao je da bi se SNV-u mogoa zapitati što je Hrvatska do sada napravila i je li imala kampanju da promovira ćirilicu.

“Objektivno, mi imamo problem provedbe zakona o manjinskom jeziku i pismu u pojedinim sredinama, ne samo u Vukovaru. Mi imamo taj problem, želimo skinuti stigmu s ćirilice i ne želimo da ćirilica bude samo simbol destrukcije”, poručio je Milošević.

Podsjetimo, akciju SNV-a komentirao je i ministar branitelja Tomo Medved.

Ministar Medved komentirao plakate na ćirilici: Volio bih da autor bolje pojasni što zapravo želi postići

Komentari