Milošević najavio da bi Sabor u četvrtak trebao glasovati o zakonu o obnovi

N1

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je u nedjelju da bi Hrvatski sabor o zakonu o obnovi trebao glasovati u četvrtak i da je parlamentarna većina sigurna, a očekuje i konsenzus svih političkih stranka jer o tom pitanju nije vrijeme za “neku vrstu političkog prepucavanja”.

“Prema informacijama kojima raspolažem, glasanje bi trebalo biti u četvrtak i parlamentarna većina je sigurna. Smatram da za Zakon o obnovi neće glasati samo parlamentarna većina nego da će imati jedan konsenzus svih političkih stranaka jer je ovaj Zakon o obnovi, po meni, jedna nadstranačka stvar. Ovdje nije vrijeme za neku vrstu političkog prepucavanja”, rekao je Milošević u emisiji “Hrvatski radio za Banovinu”.

Upitan zašto je došlo do zastoja u uklanjanju ruševina i objekata koji su dobili crvenu naljepnicu, Milošević je pojasnio kako je to kompleksan posao jer, među inim, zahtijeva određenu proceduru, suglasnost vlasnika, razne dozvole i sl. Također, poručio je i da je taj posao sada i kompleksniji jer nije donesen novi zakon o obnovi, koji bi pojednostavio tu proceduru.

“Ovdje smo išli na primjenu Zakona o sustavu civilne zaštite, mobilizirali smo tri tvrtke koje imaju certifikat i ovlaštene su za takvu vrstu posla”, rekao je. Dodao je i da su te tvrtke drugi dan nakon mobilizacije krenule u rušenje, ali, kada su krenuli s tim, vidjeli su da moraju izvršiti dodatne radnje poput zbrinjavanja azbestnih ploča, provjere instalacija, osiguranja dodatnih sigurnosnih uvjeta, dodatne mehanizacije i sl.


“Sve te uvjete trebamo ispuniti kako bi krenuli u kvalitetno rušenje”, istaknuo je.

Milošević je kazao i da su krenuli s rušenjem građevina koje su u državnom vlasništvu i vlasništvu grada, a za privatne građevine mora se tražiti suglasnost vlasnika.

Naveo je i kako, ako suglasnosti vlasnika ne bude, onda će morati primijeniti propise novog zakona o obnovi kada bude donesen i koji pojednostavljuje proceduru.

Potpredsjednik Vlade najavio je i da će idući tjedan početi rušenje objekata te očekuje da angažirane tvrtke “krenu punom snagom” u taj posao. Dodao je i da će ići u raspisivanje javnog poziva na koji bi se mogle javiti sve tvrtke koje ispunjavaju uvjete i kako bi se u rušenje mogli krenuti još jače.

Milošević je rekao i kako je problem što rušenje objekata nije samo u Petrinji, nego i u Glini, Sisku i drugim selima oko tih gradova. Pojasnio je i kako na tom području više od 8.500 objekata ima teška oštećenja i dobar dio njih će biti predviđen za rušenje.

Na pitanje o završetku autoceste prema Sisku, najavio za sutra sastanak premijera Andreja Plenkovića na tu temu. Poručio je da će to biti snažna politička poruka tom kraju da ima perspektivu i da ljudi tamo ostanu jer će put do Zagreba biti još bliži.

Komentari